Стадион "Пловдив“ – реквием за едни общински съветници

Автор: Любомир Минчев
Коментари (19)
21:03 / 12.07.2015
17232
За 25 години стадион "Пловдив" е преживял повече от онова, което му се случи на последната общинска сесия. Тя спокойно може да мине за един фантастично изпълнен реквием за този стадион. Беше много смешно, но не е за смях.

Реквиемът е заупокойна литургия. Името идва от първата дума на интроита "Requiem aeternam dona eis, Domine" - "Вечен покой дай им, Господи". Може да го използваме и в полза на общинските съветници , ако имаме предвид, че те са безпомощни пред проблема "стадион Пловдив". Това, изглежда, не е тяхната работа - няма как да я свършат, нито знаят, нито могат. Най-добре е да я остяват в други ръце и така ще бъде справедливо.

Когато не могат да свършат нещо, общинските съветници се държат като банда негодници. И ни пробутват някаква смелост, която стига само да дърпат лъва за опашката, но той умрял. Така се държаха и на последната сесия. Слави Георгиев е превърнал в патриотична кауза идеята, че с 20 милиона лева стадионът може да бъде довършен. Преди седем месеца премиерът Борисов обещал тези пари на Славчо Атанасов, случайно се срещнали, ако Общинският съвет ги поиска. Затова и точка осем от предизборната програма на Славчо е :"Довършване на стадион "Пловдив" . Тази точка ще бъде разочарование за избирателите, а и за кандидата, това е очевидно.

Слави е напорист общински съветник , брани със зъби и нокти партийната кауза, влиза в спорове, кара се, повишава тон, изнася партийни битки на гърба си. Това е похвално, особено преди избори. Сега е навлякъл доспехите на Дон Кихот и вижда срещу себе си един стадион, който е готов да приеме финал в Шампионската лига , и то само срещу някакви 20 милиона лева. Той е единствен в залата на Общинския съвет, който вярва в това. И всичко е заради количествено-стойностната сметка, която представя арх. Валентин Маринов, бащата на стадиона - 19 милиона и нещо. Това е осъвременена сметка от 1989 година.

Една бутафорна история . Не бива да й се връзваме, колкото и сериозни да изглеждат някои цифри от сметката на арх. Маринов. Неговите усилия за продължението на стадиона са уважителни, както и на Слави Георгиев, без значение дали се обижда на Дон Кихот. Но ако все пак има група хора , които твърдят, че с още 20 милиона стадионът ще получи лиценз от ФИФА, УЕФА и световната лекоатлетическа федерация, трябва да се гръмнат.

Най-добре е тази остория да бъде жаржирана и така се получи. След като дуетната половинка в спора със Слави - Атанас Узунов, изнесе съвсем други цифри за строителството на модерни стадиони в Европа, бутафорният финал на сесията беше красиво очертан. Съветникът Емил Русинов предложи да поискаме не 20, а 185 милиона лева. Всички се съгласиха освен Слави, но той не биваше да разрушава вятърните мелници пред себе си и постъпи правилно.

Да, реквием за стадиона и едни общински съветници. Когато говорим за стадиона, трябва да се обърнем с гняв назад. Той се е превърнал в изборна дъвка и съветниците изглеждат доста нелепо , когато го вкарат вързан на сесията. В предишната изборна кампания идваха испанци, доведени от Стоичков. Дъвката беше разпъната повече от обичайното и толкова. 20-те милиона ще имат същата съдба. 

Имаше и много други кампании за стадиона през годините. Затова да не се захласваме толкова много по последната общинска сесия - просто един от обичайните епизоди за повсеместното партийно надървяне преди изборите. Но когато Слави Георгиев говори по темата, както и всички останали, трябва да имат предвид, че сериозен е рискът срещу тях да има и кухи партийни глави, които не се интересуват и от количествени сметки. Ако напълним стадиона с такива глави, нищо добро не го чака. 25 години са достатъчни за подобен извод.

Модернизирането на стадиона беше мечтата на Тодор Петков. Тогава беше кмет и настървено искаше да го довърши до старта на световното първенство по лека атлетика за младежи и девойки. Не успя. Две коли се паркираха на пистата и я осветяваха с фаровете си, за да зъвърши нормално бягането на 1500 метра. Това беше и краят на този стадион - политически и фанансов. Така, на фарове, приключваха и ще приключат някои изборни кампании.
Глупавата политика е лоша. Нещо подобно изломоти на микрофона в предишния мандат един общински съветник. Май беше Яшар Асан. Със същия успех можеше и да каже, че лошата политика е глупава. Запомнил съм тази фраза, защото Яшар не беше от разговорливите на микрофон и да се засили натам трябва съвсем да е кипнал.

На последната сесия се случи нещо подобно . Жаржирането на стадиона стана след едно кипване. А самият шарж е заради 25 години идиотски послания , идващи от партийни централи, политически измекяри и най-обикновени измамници. Ако Яшар беше наоколо, нямаше начин да не каже, че глупавата политика е лоша.


Виж коментарите (19)

Още по темата (205):
14.12.2023 Вижте как известна фейсбук страница описа стадион "Пловдив" - преди и сега
20.11.2023 Авторитетно британско издание: Стадион "Пловдив" е като призрачен град с липсващи части и бурени!
20.06.2023 Няма да затварят стадион "Пловдив"
20.09.2022 Боби Михайлов: Стадион "Пловдив" може да се реконструира, инвестицията няма да е толкова голяма
14.09.2022 Разрухата е огромна! Пропадат трибуните на стадион "Пловдив"
20.01.2022 Депутат от Пловдив попита министър за стадионите "Христо Ботев" и
"Локомотив"
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).