ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Проф. Владимир Чуков: От Украйна Европа би могла да бъде разбримчена
Автор: Йоланда Пелова 19:38 / 26.02.2024Коментари (0)3106
© Фокус
Това, което прави Владимир Владимирович в Кремъл, е алтернатива на Европейския съюз. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор и арабист - проф. Владимир Чуков. 

По думите му руският президент иска да разпадне европейския проект: "И това си личи от всички възможни негови варианти. За съжаление, ние европейците от една страна и американците, просто не вярваме, че това, което в момента тече в Украйна, е война. Ако Русия директно е преминала на военни основи, имам предвид икономика, политика, ако щете медии, всичко е в рамките на войната, то ние тук, в Европа някак си не искаме да го направим.

В България кои са ни приоритетите - един Шенген и една Еврозона, това не се вписва в това да водим войни. Не се вписва да имаме нестабилност, да имаме увеличаване на военните разходи и това важи за абсолютно всички европейци. Да, като се съберат в Брюксел, говорят против Путин, говорят против агресията, съвсем нормално е. Опитът ми е показал - ние европейците много приказваме. Всякакви форуми, конференции, заседания, всичко това, което е много добре рамкирано на хартия, ние го правим.

Но в момента, в който то трябва да бъде изпълнено, някак си всичко това остава малко-малко назад. И затова и се получават тези истории в Украйна. Украйна е част от Европа, това е предният фронт на Европа. Оттам, евентуално Европа би могла да бъде разбримчена".

Владимир Чуков отбеляза нещо, което е валидно най-вече за нашата част -  Източна Европа: "Поставям акцент, бъдещите планове на Путин, след превземането на Авдеевка, ще бъдат превземането на Одеса. Спомняте си, преди няколко дни Приднестровието заяви, че те са готови да обявят независимост. И всичко това приближава войната до нашата граница. От там трябва да кажем - да, Брюксел, да Европейският съюз, но в същото време, много ясно трябва да си дадем сметка, че става въпрос и за Черно море, черноморска държава. Държава, която наистина през този воден басейн граничи с една държава, която е готова да изнесе своята експанзия до неузнаваеми размери", коментира проф. Чуков.

Професорът подчерта, че в България не вярваме, че Русия е способна да прекоси границите на изток и на юг: "Според мен много хора в България казват, “Абе проблемът ни с Европейския съюз е решен, ние никога няма да излезем. Проблемите с НАТО са решени". Вижте, аз не съм на това мнение, просто не съм на това мнение. Спомняте ли си 10 дни преди да нападнат Украйна същият този Сергей Лавров какво каза - “Няма такова нещо". Г-жа Митрофанова беше в една от централните медии и каза: “Няма такова нещо, ние няма да ги нападнем". Путин, мисля, че 25 дни преди това заяви: “Нищо няма да стане".

Ние европейците не вярвахме, дори си спомням шефът на военното разузнаване на Франция трябваше да си подаде оставката. Защо? Защото неговата институция беше предвидила, че Путин няма да нападне, тъй като е много скъпо и има големи кръвопролития. Ето, ние не вярвахме, че това ще се случи. Няма как да стане. Да де, ама стана. Философията на този режим е такава. Философията е за агресия, за изнасяне всичко навън. И ето тук е тактиката, която според мен на нас европейците някак си не можем да възприемем, не можем да се адаптираме по точната тактика. Ние играем по правилата".


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: