Лъв или тигър – това е въпросът

Автор: Любомир Минчев
Коментари (7)
21:19 / 05.10.2016
15930
Всичко се обърна с главата надолу. Изглежда гражданското общество прави стриптийз. Поне това общество, за което ни надуха главите екозащитниците при старта на новата зоологическа градина.

Преди година написах, че е дошло време екозащитниците да бъдат затворени в специален спасителен център, където да разработват на спокойствие своите конспиративни теории. И, примерно, веднъж на три месеца да обявяват на обществото какво са измислили и как е възможно да се случи. Ако обществото отхвърли идеите им, отново се връщат в центъра и продължават научната си работа.

Аргументите ми бяха, че се превръщат в едни обикновени рекетьори и лигльовци, а и не се радват на особена популярност - на протестите пред зоологическа градина хората на Георги Сербезов от "Граждански контрол - защита на животните" не надвишаваха десетина активисти. Това не им пречеше да се бият с работниците и да се държат нагло с другото обществено мнение.

Тогава една госпожа, вероятно екозащитничка, ми написа следното: "Обществото сме ние и не желая някаква медия да се гаври с правата ми и да говори от мое или от името на гражданите, които представете си се прекланяме пред успешни хора като Г.Сербезов. Ако можехте да заглушите безплодната си ирония, щяхте да разберете, че Георги Сербезов и групата, за които говорите са лицата на ИСТИНАТА и промяната."

Година по-късно се оказва, че това съвсем не е вярно. Гражданското общество нито се хвърли под багерите, нито се би с работниците , а само аплодираше превръщането на бившия зоокът в модерна зоологическа градина.

Сега не стои въпросът да има ли зоологическа градина. Друг е въпросът - лъв или тигър да има. Не мога да повярвам, че това е централна тема за Пловдив тези дни. Изумително! Анкета сочи, че 90% от пловдивчани не признават зоопарк без лъв или тигър. Дори ще има обществено обсъждане за лъв/тигър. Хора

АНКЕТА:
Държите ли да има тигър/лъв в новия Зоопарк?

Да, искам да има
Не, останалите животни са ми достатъчни
Не мога да преценя

та на Сербезов могат да помогнат като вкарат един лъв и разкажат повече за това животно. А те ще ходят ли на обсъждането? Имат ли работа там, където ще срещнат друго гражданско общество, което иска да напълни зоологическата градина, а не да се бие с нея.

Но подобен дебат - да има ли лъв, не ми изглежда много смислен. Ако някой иска да има лъв, докарва го и толкова. Рискът да станем за смях с подобно обществено обсъждане е твърде голям, но и през това трябва да минем, изглежда, докато разберем какво иска гражданското общество.

По-важното е, че само след година екозащитниците са вече в своя спасителен център - някъде в "Тракия", където господин Сербезов искаше да събираме болни тигри и лъвове, конфискувани от олигарсите. "Пловдив би се гордял с един такъв център", каза тогава Сербезов.

Да, сега Пловдив, ще се гордее с още две неща - зоологическата си градина и спасителния център за екозащиници.

Виж коментарите (7)

Още по темата (247):
27.01.2024 Правят зоологическата градина в Пловдив така, че животните да не страдат зад заграждения
20.12.2023 Пловдив кандидатства за техническа помощ за зоопарка
29.08.2023 Кметът: Зоологическата трябва да е на друго място заради новото жилищно строителство в района!
29.06.2023 Пловдив кандидатства за средства за зоологическата градина
14.02.2023 Пловдив остава без зоологическа градина
30.01.2023 Обсъдиха отпускането на много пари за два важни пловдивски проекта
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).