Използва ли се басейн "Младост" за предизборни цели?

Автор: Васил Динев
Коментари (1)
10:09 / 21.09.2021
3605
Поведението на зам.-кмета Георги Титюков при вчерашната среща с клубовете по плуване за решаване на проблемите с графиците за ползване на басейн "Младост" е най-малкото неразбираема. Свидетели сме на поредното излизане наяве на проблем, бълбукащ дълги години под повърхността. Естествено Титюков знае за всичко това, но както обикновено (справка напрежението с построяването на детската ясла в кв. "Съдийски"), се чака напрежението да стане видимо и тогава да се търси решение, което в повечето случаи не се и намира.

Детската ясла в кв. "Съдийски", ако изобщо отвори врати, ще е дълго, след като децата на протестиращите са завършили основно образование. С басейн "Младост" е същото. Преди 2 години в бюджета на община Пловдив бяха заделени средства за стартиране на работата по построяване на 50-метров плувен басейн.

Която по същество представляваше изграждането на модерен комплекс, свързващ в едно съществуващия басейн "Младост", новоизградения басейн и спортния диспансер. Едно начинание, което би направило Пловдив център на плувните спортове и би осигурил на плувците прекрасни условия за подготовка и рекреация.

Вместо това още през първата година на новия мандат зам.-кметът по спорта позволи спиране на проекта, което бе направено с мантрата "няма пари“. Не взе отношение при обсъждане на бюджета за 2020-а година или ако взе, то приоритетите бяха далеч от желанието за изграждане на басейн. Така е и до днес, реакции постфактум и с предрешен край. А какво трябваше да се направи?

Община Пловдив винаги през годините е изпълнявала тъй наречените преходни обекти. Това са проекти, за които няма осигурено финансиране в рамките на една бюджетна година, но има воля за изпълнение. Такъв проект например бе площад "Централен", стартирал с общинско финансиране, разделен на подетапи, археологическа зона, съоръжение в подлеза на ул. "Гладстон", площадна настилка и елементи на градското обзавеждане и т.н.

За всеки подетап се осигурява възможното финансиране в текущата бюджетна година и се търси допълнително. В случая с площада, финансиране с ПМС от държавата. Стратегията при построяването на басейна и стартът му, даден от предишната управа, беше същата. За съжаление движението по "най-малкото съпротивление“ и невъзможността за стратегическо и задълбочено мислене спряха проекта. Тук е мястото да се посочи ролята на зам.-кмета Титюков като човек, присъствал на направената първа копка, само няколко дни преди изборите през 2019 г.

Неслучайно и в качеството му на участник в тях. Неслучайно и като човек, заемащ същата като моментната му позиция в управлението, зам.-кмет по спорта. Човекът, чиято роля трябваше да осигури приемствеността в сектора. Роля, която бе приета, но не напълнена със съдържание. Ролята на зам.-кмета е политическа. От него не се очаква да бъде с кирката на обекта, но се очаква да заема политическа позиция, той и подкрепящите го партии. В случая "Кауза Пловдив".

Каузата като верен и лоялен, а също и безхарактерен партньор, пропусна шанса да блесне и да даде политическа тежест и легитимация на своя зам.-кмет по време на обсъждането на най-голямото бюджетно решение в този мандат, 40-милионния заем. Вместо конструктивните предложения, касаещи управляваните от тях ресори, видяхме едно безропотно послушание и гласуване за меко казано неприоритетни за града разходи.

10 милиона за ремонтиране на базата на ОП "Чистота". Който не вярва, да погледне в детайлите на предложението каква част от сумата е за техника и за каква точно. Безсмисленият пробив под Водната палата. Представете си и вчерашните задръствания в комбинация със затворения "Цар Борис III Обединител".

Общината дължи отговори. Как се определят приоритетите и как се разполагат във времето? Защо отново се показа пълната липса на приемственост? Изключваме "Голямата базилика“, там само се преряза лентата и се даваха интервюта. Как ще се продължи със "замразения“ според думите на зам.-кмета договор. Най-малко цената на метала е друга. И изобщо, може ли някой да обещае, че в новия басейн няма да плуват чак внуците на протестиращите сега?

Виж коментарите (1)

Още по темата (42):
12.02.2024 Басейн "Младост" няма да работи днес
10.02.2024 Басейн "Младост" няма да работи в понеделник
10.09.2023 Ново 20: Препроектират плувния басейн "Младост"
01.09.2023 Кметът инспектира плувен комплекс "Младост"
25.06.2023 Резил за Пловдив!
19.05.2023 Рестартираха изграждането на плувен комплекс "Младост"
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).