ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Бюджетът на Пловдив – какво да очакваме
Автор: Георги Кирилов 15:37 / 23.01.2024Коментари (0)4670
© Plovdiv24.bg
Бюджет 2024 на Пловдив, какво да очакваме? Отговор – немного. Може да очакваме работа по стадион "Христо Ботев“, за "Локомотив“ все още не е сигурно, въпреки че са заложени прехвърляните от бюджет в бюджет 12 млн. лв. Бул. "Кукленско шосе“ – 6 млн., би трябвало да го видим завършен вече. "Голямоконарско“ - от държавните пари, евентуално старт на реконструкцията на ул. "Царевец“ от заема на предишния кмет Здравко Димитров. Работа по Дондуковата градина, ремонти в някои детски градини. Стартиране с държавни средства на ремонта на кино "Космос“ и "Форум Юг“.

В презентацията на Община Пловдив са вписани и още обекти – бул. "Хаджи Димитър“, вече открит от предишния кмет Здравко Димитров, басейнът "Младост“, с направена първа копка през далечната 2019-та, подлезът на ул. "Модър“, по който се работи вече 5 години и ул. "Владая“, и тя толкова.

Реконструкция на бул. "Рогошко шосе“ няма да има, други преасфалтирания - почти не. Евентуално тук-там по няколкостотин метра с оскъдните пари на районните администрации. Изключение ще е ул. "Георги Странски“ в район "Източен“ – и тя проект от миналия мандат. Ремонт на тротоари - не, нови велоалеи – отново не. Да не говорим за продължение на бул. "Северен“, мостове, надлези, Математическа гимназия и т.н. Отговорът е – не.

Ще се изпълни ли като приходи така предложеният бюджет? Отговорът отново е по-скоро не. Неизпълнението през 2023-та година е около 60 млн. лв, при 243 млн. лв. заложени местни приходи. Сега отново се залага близка сума – 235 млн. лв. Не е трудно да се прогнозира около 35-40 млн. лв. неизпълнение.

Сега малко по-подробно. Видимо това е бюджет по инерция, инерцията на предходния мандат, с малко обещания за пари от държавата. Пари, които още не са съвсем сигурни. Няма подписани договори между кмета и министъра на МРРБ, а и ще се усвояват в тригодишен период.

Изпусна се моментът за бързи реформи. Внасяне на нова структура с намаление на раздутия щат. Съкращения на неефективни, да не се каже и безсмислени общински звена, като дирекция "Здравеопазване“, ОП "Жилфонд“ и т.н. Следване на принципа "икономия от мащаба“, обединение на общински предприятия. От 278 млн. лв., което е реалният бюджет на града, а не представения по медиите 680 млн. лв., където влизат заплатите на учителите и т.н. държавни дейности, при които общината е само "пощенска кутия“, близо 60 млн. лв. са заплати и осигуровки, а 86 млн. лв. са за издръжка на администрацията.

Поради огромните разходи за заплати, издръжка и т.н. "задължителни плащания“ като собствени данъци, лихви и главници по кредити и други ангажименти на общината, се налага изготвяне на бюджет с нереална приходна част. От това следва задържане на разходи през годината, най-често капиталови. Така е и сега, примерите са очевидни. В параграфите, касаещи данъчните приходи, е заложен приход от 103 млн. лв., при положение че през 2023-та е бил заложен 105 млн. лв. и не е изпълнен с близо 25 млн. лв.

Само неизпълнението при данъка при придобиване на имущество е бил 11 млн. лв., от 44 млн. лв. заложен приход. Как при видимото намаляване на сделките с имоти се очаква през 2024-та да се съберат 42,5 млн. лв.? При данъците на автомобилите неизпълнението за 2023-та е 6 млн. лв. При недвижимите имоти е 7 млн. лв. Залагат се същите суми и да очакваме, че тези данъци ще се изпълнят?

При общинските такси положението е същото. Близо 19 млн. лв. неизпълнение на приходите за 2023-та и залагане на същите показатели за 2024-та, но вече при увеличени разходи. План-сметката по чл. 66 от ЗМДТ или т.н. "План-сметка Чистота“ е вече над 53 млн. лв.

В параграф "Глоби, санкции и наказателни лихви“ нещата изглеждат малко по-добре. При планирани 10 млн. лв. и изпълнени малко над 5 млн. лв. за 2023-та г., сега се залага приход от 8 млн. лв. Тук изглежда, че дупката в края на годината ще е по-малка - около 2 млн. лв.

Планират се и продажби на общинската част от "Транспортна болница“ и общински апартаменти на правоимащи.

В приходната част на бюджета е заложена голяма "бомба“, която цъка като с часовников механизъм – приход от 30 млн. лв., дадени като безлихвени заеми по европроекти. При забавени плащания, отказ от верифициране и водене на дела, рискът за бюджета е огромен. Тогава най-вероятно ще се търси отново помощ от Министерство на финансите.

При такава приходна част, разходната няма как да бъде по-добра. Капиталовата програма е почти нулева, пълна с преходни от минали години проекти. Единственият свеж полъх би бил стартирането на ремонта на кино "Космос“ и "Форум Юг“ – и двете с държавни пари. Малко средства в районните администрации, изключение е район "Източен“ с два по-големи проекта – ул. "Г. Странски“ и евентуално реконструкция на ул. "Славянска“, средствата за която все още не са осигурени.

Заложени в бюджета са и 2 млн. за отчуждаване и близо 12 млн. лв. за закупуването на част от парк "Отдих и култура“ по договора с "Теа инвест“. Отново 10 млн. лв. за превозвачите по линиите на градския транспорт.

При общественото объждане на бюджета би било добре да се открие и какво се съдържа в параграф 10-20 "Раходи за външни услуги“ във Функция 3 – Образование, сумата от 11 млн. лв., 1,5 млн. лв., от които - местни дейности е значителна. 186 000 лв. от тях са в дейност "Други дейности за младежта“, а 1 161 000 лв. в "Други дейности по образованието“.

Изобщо дейностите "Външни услуги“ и "Други дейности по ...“ трябва да бъдат по-аналитично показвани или разказвани от администрацията, тъй като в тях се съдържат значителни средства, само условно разпределени и с лесна смяна на предназначението през годината.

Разходите по звената и общинските предприятия, извън заплатите и издръжката, са незначителни и не може да се очаква забележима промяна в работата им. Маркировка, нови пътни знаци и указателни табели, осветление - всичко това ще е на нивата от 2023-та. Малко нови паркомати за "Синя зона“ и поредните средства за зала "Дунав“.

Нещо като обобщение. Бюджет, по нищо неразличаващ се от предходния. Притеснителното е, че в предходния мандат подобни бюджети водеха до взимане на заеми. Дано сега не е така.



Още по темата: общо новини по темата: 35
11.04.2024 »
09.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
03.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: