ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Жестът на дядо Гено трогна хиляди хора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 17.11.2022Коментари (0)2356
©
В началото на месеца беше откраднат щик от пушката на един от войниците на монумента "Майка България" във Велико Търново. Извършителят все още не е открит, но благодарение на един 89-годишен мъж, който живее в Старческия дом в града, щетата е възстановена. А Гено Генов получи официално признание от цялата общественост, предава БНТ.

Навръх Деня на народните будители паметникът "Майка България" във Велико Търново осъмна без щик на един от воините. Поредният вандалски акт потресе хиляди хора, а в това време специалисти се заеха с нелеката задача да възстановят щетата. Това обаче се оказа изключително трудно, защото байонетът на опълченеца е от френска пушка "Шаспо", каквито почти не е имало в страната ни през 19 век.

"Много малко са в България екземплярите, които са се запазили до наши дни. Щикове, може би, има малко повече, но ето на в сбирката на РИМ, където имаме около 1000 оръжия – хладни и огнестрелни, нямахме точно от пушка "Шаспо", казва Иван Църов, директор на РИМ – Велико Търново.

И докато течаха проучванията от къде и как може да бъде намерено такова оръжие, новината за поругания паметник достигнала и до 89-годишния Гено Генов, който живее в Старческия дом в града.

Повече от век семейството му пази точно такъв автентичен щик, който е бил на опълченец от рода му. Без да се замисли дядо Гено веднага поискал от близките си да дарят ценната семейна реликва, за да бъде възстановен паметника.

"Сабята мислех, че е турска, защото е леко повита, но тя се оказа, специалистите в музея казват, че е френска. Мисля и се радвам, че там му е мястото – на паметника, да не стои в килера", на мнение е възрастният дарител.

По щика, дарен от дядо Гено, е отлят макет, който вече е монтиран на паметника, а оригиналът ще се съхранява в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

"С една дума – ценно и важно нещо за нашето историческо минало. Благодарение на благородния жест, ще може и в бъдеще, при ново недей си Боже посегателство върху паметника да има нова отливка и да се реставрира бързо", казва още Иван Църов.

Жестът на дядо Гено трогна хиляди хора. Той получи и най-високите отличия за патриотизъм и дарителство от Община Велико Търново и всички институции и дарители, които се грижат за съхранението и опазването на паметниците.

"Нека неговият пример го следват повече родолюбци. И всички ние като родители трябва да възпитаваме нашите деца да пазят онова, което е направено за поколения напред и най-вече да обичат своята история – първо на града си и след това на България", каза и Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

Дядо Гено казва, че винаги е бил патриот и днес се просълзява, когато си спомня за своите предци, дали живота си за свободата и независимостта ни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: