ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Започна се: 80 лева телешката пържола на морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 17.05.2024Коментари (7)4904
©
Ресторантьорите започнаха да режат от порциите или направо да махат някои ястия от менюто заради високите цени.

Свинската пържола по морето вече стигна 25 лева малко преди началото на активния сезон, в разгара на лятото се очаква да удари и 30 лв., съобщава "Телеграф“.

Много ресторанти направо изхвърлиха от менюто скъпите телешки стекове, които стигат цени от 90 лв. за порция.

В разгара на лятото се очаква да удари и 30 лева за порция. Салатите пък вече твърдо държат цени между 10 и 20 лева.

Цените в родните кръчми вече са съпоставими, а за някои ястия и по-високи от тези в сходни заведения в Северна Гърция, която е основен конкурент на черноморските ни курорти.

В един от най-известните рибни ресторанти на Морска гара във Варна свинският котлет на скара е по 24 лв. В заведението се предлага и голямо разнообразие от средиземноморска риба. Там може да похапнете див лаврак на скара на цена от 40 лв.

Октоподът е по 33 лв. и то за порция от едва 120-130 гр. Местните деликатеси от прясна риба като карагьоз и сафрид се продават мариновани за по 15 лв. за 100 гр. 600 гр. миди с черупки може да похапнете за сумата от 17 лв.

В същото време в традиционна таверна на крайбрежния булевард в Солун в най-скъпата част на града, в заведение с изглед към морето можете да си поръчате октопод на цена 15 евро, или около 30 лева.

Гръцкият аналог на снежанката – салатата дзадзики, е само по 4-4,50 евро, или 8-9 лева, докато у нас струва 8-12 лв. Порция калмари е 9,50 евро, или около 19 лева. Гръцката салата обаче все още е по-скъпа, отколкото в България – по 8,50 евро (17 лева), срещу 10-15 лева за шопска у нас.

Затова пък традиционно гръцко предястие от фета, чушки и домати на тиган, гарнирано с препечено хлебче, в родината си е по-евтино – по 5 евро порцията, отколкото у нас, където се предлага за 13 лева.

Месото на скара в гръцка таверна край морето не стига повече от 20 лева, а за 30 лева можете да си вземете огромен свински котлет от 650 гр. Телешката пържола от 450 гр. също е около 30 лв.

Заради високите цени, които ресторантьорите оправдават с нарасналите цени на труда, на продуктите и на тока, някои от най-скъпите ястия са вече зачеркнати от менютата или порцията е намалена наполовина. Първи изхвърчаха скъпите телешки пържоли.

Там, където ги има, цената стига 80-90 лева.

80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската гара във Варна. Стекът се рекламира в менюто като "Блек Ангъс прайм месо от USA". Пържолата от младо телешко пък в центъра на Благоевград стигна вече 90 лв.

Решението за това дали ще се намалят порциите, дали ще се предлага даден продукт, или ще се вдигне цената му заради поскъпващите суровини е решение на всеки отделен ресторантьор.

"Някои намаляват грамажа, но когато цената на телешкия стек се вдигна значително, аз спрях да го предлагам“, заяви шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

В някои заведения са пипнати и грамажите на салатите. Така при обичайна порция от 350 до 500 грама за зелена, шопска и овчарска салата сега на повечето места те са паднали до 200-450 грама. В същото време обаче и цените са увеличени значително.

Като цяло храненето в ресторанти поскъпна значително заради по-високите цени на продуктите, на тока, увеличението на заплатите, посочи шефът на асоциацията.


Още по темата: общо новини по темата: 163
01.06.2024 »
01.06.2024 »
31.05.2024 »
31.05.2024 »
31.05.2024 »
31.05.2024 »
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.05.2024 г.
0
 
 
Че от къв зор изобщо ще сядам в заведение.Когато домашно се приготвя всичко, и салата е добре измита, а не с маркуча, и ракията си знаеш каква е, храната - също!..
Aнонимен
на 20.05.2024 г.
0
 
 
БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ. ИМА ГРЪЦКО, ИМА ТУРСКО, СТО ПЪТИ ПО ХУБАВИ
Aнонимен
на 17.05.2024 г.
-2
 
 
Да,предния месец имахме 92 лева,така че тока ни не е паднал!
Aнонимен
на 17.05.2024 г.
-2
 
 
И тока е много скъп,ето,този месец пак имаме много 75 лева.
+1
 
 
Колкото са по-високи цените, толкова повече ганьовци и ганьовици ще отидат там! Трябва да е скъпо, че да привлича са казали 'ората :)
+1
 
 
И аз искам да ям черен хайвер, но съобразявам колко пари имам им ям обикновен :-)))) Ми да не ядат - никой никого не кара насила...:-))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Шофьор "лети" със 150 км/ч на пловдивски булевард
Преброяване на населението 2021 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: