Взимат номера на колата ни, ако караме пияни или направим тежко нарушение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
09:46 / 25.06.2015
4806
Колите на пияни шофьори или такива, които са извършили тежки нарушения, да се разделят с регистрационните си табели още на пътя. Това предложение направи главният прокурор Сотир Цацаров по време на дискусия за войната по пътищата. 

Целта е да се спре порочната практика шофьорите да трупат актове, без да ги плащат.

"Реално съществува съзнание за ненаказуемост. Дълго време се вървеше по подхода на увеличаването на санкциите. Подходът е да знаеш, че след като бъдеш санкциониран, няма как да не си платиш глобата. Ако не си платиш глобата, просто няма да шофираш", заяви обвинител № 1. 

По негови думи в момента много трудно се връчват наказателни постановления, а виновните могат напълно съзнателно да забавят нещата до изтичане на давността на наказанието. Той обрисува и целия процес: 

"Акт, наказателно постановление, следва дълга и тягостна борба по връчване, след това обжалване пред окръжна и касационна инстанция и след това изтичане на давността". 

Цацаров се обяви за промени в Закона за административните нарушения и наказания. По негови думи по сега действащата нормативна уредба гражданите знаят, че освен ако не проявят активност, няма как да бъдат наказани. 

Главният прокурор предложи да има определен срок по време на производството, в който си длъжен да отидеш да си получиш наказателното постановление.

"За най-тежките нарушение - спиране от движение и отнемане на номерата. Като си платите санкциите, ще си получите табелите и ще си карате автомобила", мотивира се Цацаров. 

По негови думи така ще се зароди съзнанието, че нарушителите са длъжни да си платят глобата, а не като досега - да избягват санкциите. 
 
"Очевидно действащата нормативна уредба е абсолютно неефикасна. Не е ефикасен и подходът, при които постоянно повишаваме санкциите. Изменения в Закона за административните нарушения са необходими спешно. Ако трябва, ще съберем междуведомствена група и ще го направим", заяви още главният прокурор. 

С мнението на обвинител номер 1 се съгласи и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Депутатите от транспортната комисия също са готови да се включат в експертната работа. 

"Очевиден е дефицитът на наложените наказателни санкции. Проблемите със законодателството са ви известни. Очевидно имаме нужда от нова законодателна промяна", обобщи Бъчварова.

Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция", и шефът на отдел "Пътна полиция" Бойко Рановски се обединиха около идеята за повечето нарушения да се пишат фишове, а само за най-тежките - актове.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (26)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).