Въведен е воден режим

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:50 / 25.07.2022
3653
По данни на регионалното министерство 35 000 души у нас са засегнати от липсата и режима на питейна вода. Все повече са протестите на жителите на засегнатите от безводие населени места.

България не е сред безводните райони, вода имаме достатъчно, но заради грешни управленски решения и прехвърляне на отговорности от години десетки населени места у нас страдат.

По данни на регионалното министерство през юли тази година нарушено водоснабдяване има в 12 области.

През лятото почти всички села в община Перник са на воден режим. Изключение правят единствено селата, чиято ВиК-мрежа черпи вода от язовир Студена. Три села в общината са на изключително тежък режим - пускат им вода на един-два дни. В другите разчитат само на водата от кладенеца в двора.

Според общинската управа на Перник основната причина за безводието е старата ВиК мрежа, с над 60 % течове и намален дебит на собствените водоизточници на селата. Решението на проблема е спешен ремонт на ВиК мрежата.

"Ние инвестираме сериозни средства от собствения си бюджет в подмяна на ВиК мрежата тази година - над 5 милиона лева в различни части на града и различни села на територията на общината. Но е редно и ВиК също да залага едни по адекватни мерки в инвестиционната си програма", каза Стефан Кръстев, заместник кмет на община Перник.

Не по-различна е картината и в област Велико Търново. 20 населени места тук са на воден режим по същите причини както в Пернишко. В Драганово повече от 10 дни от чешмите на хората, които живеят в най-високите части на селото, не е потичала вода и те организираха серия от протести

Днес в Драганово започна частична подмяна на водопровода, която ще реши частично проблема с безводието

"Около 250 млн. ще се отпуснат в цялата страна на всички общини, които имат готови проекти, които ако имат проекта готовност ще могат да решат един сериозен проблем. Това е пак кампанийно, на парче. Нужна е цялостна визия и промяна в начина, по който се финансират проектите, за да може да има цялостно решение на този въпрос", каза Огнян Стоянов, зам.- областен управител на Велико Търново.

Според експерти от бранша, за да бъде сменена старата водопреносна мрежа в страната, са необходими близо 3 милиарда лева. Затова и на този етап никой не се наема да каже кога ще се реши огромният проблем с безводието у нас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).