ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вълна от завръщащи се в родината си български емигранти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 14.01.2012Коментари (16)2973
© Plovdiv24.bg
Вълна от завръщащи се в родината си български емигранти залива страната ни през последните 6 години, става ясно от актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението у нас до 2030-а. Според публикувания за обществено обсъждане на сайта на МС документ тенденцията все повече нашенци да се прибират в родината си е стартирала през 2006-а, а пикът й е достигнал през 2010-а. Тогава, за да се устроят, обратно в страната ни са си пристигнали близо 24 000 българи. За сравнение през 2006 г. техният брой е бил 9 467, а през 2008 г. той нараства до 15 288.

Най-голям е бил потокът от завръщащи се у дома наши сънародници, които са пребивавали в Русия. Оказва се, че всеки шести имигрант пристига странствал именно там. Следват доскорошните представители на диаспорите ни в Испания, Германия и Гърция. Почти половината от завърналите се българи са пребивавали именно в тези 4 държави.

Любопитен е и фактът, че "неграмотните" с основно образование съставляват едва 13 на сто от всички имигранти. Най-много се оказват завръщащите се българи с диплома за средно образование - 45,8%, а висшистите са общо 34,1%. Същевременно за десет години между 2001-а и 2011-а в резултат на външна миграция постоянното население на страната е намаляло с 175 244 души.

Докато постоянно живеещите в чужбина емигранти се завръщат по домовете си, мнозина нашенци продължават да търсят препитание в други държави. Те са предимно на възраст от 20 до 39 г., като повечето от тях са жени. От тях гастарбайтерите съставляват 59%, а всеки пети заминава да следва в чужд университет.

В документа се констатира, че емиграцията ще продължава да се развива, но в далеч по-ограничени размери. Предимно заради кризата в някои страни от ЕС очакванията били за спадане на броя на емигрантите ни, въпреки възможностите за реализация на българите в европейския трудов пазар. Според прогнозите на НСИ след 2010-а емиграционният поток трябва да се стабилизира до около 6-8 хил. души годишно, а след 2015 г. с оглед на очакваното развитие имиграцията да стане по-силна.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз разгадах всичко! Преди време премиер министъра Бойко Борисов заяви, че ще върне емигрантите в България. Ето - действа!
егати новия облик-мн.е мрачен
на 14.01.2012 г.
0
 
 
Дрън-дрън.А един мармот.....
+3
 
 
Къде е тази вълна, че нещо не я виждам? Хората пътуват масово в обратната посока. И има защо! Не може да учиш 5-6 години в университета за да станеш овчар и да ядеш филийки с мас. Нищо лошо нямам към пастирите и хляба, но студентите масово напускат България. И има защо!
+2
 
 
Забележете откъде се връщат.От пропаднали държави като Русия , Гърция и Испания.Може от там да са се върнали 24000.Но за сметка на това за САЩ,Канада ,Австралия и Нова Зеландия заминават по 240 000.В Гърция,Испания,Русия ,Германия ходят гастарбайтери,които никога не са имали намерение да емигрират.Те просто отиват там да работят.За САЩ, Австралия,Нова Зеландия и Канада заминават хора които ЕМИГРИРАТ.Хора които никога няма да се върнат.Хващате ли разликата г-жо Шматкова.Уважавам туда на хората които се опитват да ме информират,но мразя хората които се опитват да ме манипулират!!!!!
-1
 
 
Мили хора това че вашите познати и роднини не се завръщат от чужбина не означава че други хора не се завръщат.Моля уважавайте труда на хората които си играят да ви осведомяват.А ако дадената новина не ви харесва просто си замълчете.:)))))
Aнонимен
на 14.01.2012 г.
+5
 
 
Да бе , завръщат се . Връщат се за два - три месеца теглят по една м.......на на държавата и заминават пак. За два месеца заминаха 5 човека от познатите ми, които никога не са били извън България и познавам поне още 20 които се канят да се махат.....
+8
 
 
Интересно как масово се връщат емигрантите, от 6 години насам, а населението ни продължава да намалява с бясни темпове? Като смъртността не ни е кой знае колко повече от раждаемостта. Изпаравят ли се тези хора?
Aнонимен
на 14.01.2012 г.
0
 
 
кой етози луд дае нпуснал българия дасе е устновил някъде на win идасе врища в тази анархия които нее изленал не видял в европа начин на живот е много по ефтен отбългария. в бугаря са добре само полтиците и хората които им перат парите а народа са гладни вище минималната заплта в бг тук в европа един ден работиш за тъх вище цените по магазините вище заплатите итовае било живот билисме европейци народа неса а само политиците са европейци народа къдее ггладенникoй не вижда народаго виждат само по време на изботе йобещават и после народът дасе удат един надръж
+5
 
 
Не съм убедена че тва е съвсем вярно. От моите познати, които са заминали никой не се е върнал и нямат и намерение. Дори ми се чудят че още стоя тук.
Простаците са непобедими!
на 14.01.2012 г.
+6
 
 
Аз не виждам от хората които познавам , някои да се се завърнал ,напротив напълно безлюдна стана нашата улица , всеки е по света кой къде види КОЙ се се завърнал - само глупости пишете..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: