ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Връщат разпределението за младите лекари?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:49 / 22.07.2012Коментари (18)5671
© Plovdiv24.bg
Веднага след завършването си младите лекари да бъдат задължени да работят пет години у нас в държавни или общински болници подобно на плановото разпределение преди 1989 година. Това предвиждат мерки за ограничаване на емиграцията на медиците, които подготвя здравният синдикат към КНСБ, съобщи неговият заместник-председател д-р Пламен Радославов.

Те ще могат да отидат да заработват на частно или да заминават на печалба в чужбина едва след това, като ще се договарят с бъдещия работодател по време на практиката си през последната, шеста година от следването си, поясни д-р Радославов.

Младите лекари ще имат свободата да избират дали да останат там, където са провеждали стажа си, или да отидат в друга болница или медицински център. Единственото условие, което те трябва да спазят, е здравното заведение да бъде държавно или общинско.

Така специалистите ще могат да върнат на обществото чрез труда си това, което е похарчено за тяхното образование, мотивираха се от здравния синдикат на КНСБ.

От средно 500 заминаващи лекари всяка година една четвърт са младите медици, показват данните на Българския лекарски съюз, цитирани от неговия заместник-председател д-р Юлиан Йорданов. Това означава, че годишно страната ни напускат поне 120 дипломирани доктори и специалисти.

6700 лв. дава държавата за обучението на един студент по медицина всяка година, припомни д-р Пламен Радославов от КНСБ. За шестте години на неговото следване дадените средства за него са 40 200 лева. Излиза, че от заминаването на подготвени кадри, в които страната ни е инвестирала, държавата губи над 5 млн. лева годишно. Страната ни се е превърнала в основен донор на медици за страните от Европейския съюз, не скри д-р Радославов.

Увеличаване на стартовата заплата, от която да започват работа у нас младите лекари, предвиждат още мерките на синдиката за ограничаване на изтичането на медици от България. Разчетите са те да сключват договор за работа за не по-малко от 600 лева, като в тази сума не влизат допълнителните пари за дежурства.

Сега на първо място заминаващите поставят мотива заплащане, а на второ да работят с модерна апаратура, както и възможността да се квалифицират непрекъснато чрез включване в краткосрочни курсове.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.08.2012 г.
+1
 
 
Както са тръгнали, ГЕРБаджиите и КНСБ скоро ще искат и опити с хора в концлагери да въведат. Не може да сме в ЕС и да ни ограничават в работното ни движение.
Aнонимен
на 23.07.2012 г.
0
 
 
В подкрепа на Daniel Petrov 1 и някои анонимни коментатори искам да допълня- според Наредба №34 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването специализиращите лекари са длъжни да сключат договор с обучаващото ги лечебно заведение. Съгласно чл. 234 от Кодекса на труда специализиращите лекари сключват договор с лечебното заведение, че ще работят в него по придобитата специалност за срок от 5 години след придобиването й /успешното полагане на държавен изпит/. Неустойката по чл. 234, която Русенската болница е определила в договорите на специализиращите си лекари, е 25000 лв. При обичайна лекарска заплата 700-800 лв месечно /обложени с данъци и осигуровки/ лекарите и сега са "заковани", без разпределение.
Aнонимен
на 22.07.2012 г.
+1
 
 
Така специалистите ще могат да върнат на обществото чрез труда си това, което е похарчено за тяхното образование!????!!! вече и държавна поръчка се лаща 900 лв на година, така че нищо не се дължи на обществото моля
Aнонимен
на 22.07.2012 г.
+1
 
 
Това трябва да се въведе за всички завършили висшисти (държавна поръчка), само не виждам къде ще им се осигури работа!
Aнонимен
на 22.07.2012 г.
+4
 
 
Тези, които си мислят, че могат да прокарат подобен закон забравят, че България е член на ЕС. В рамките на ЕС се гарантира свободното движение на стоки, услуги и работна ръка. Всеки един закон, целящ ограничението на тези права ще бъде спрян най-късно от съда в Страсбург. Драги ми комунисти, забравете подобни глупости.
0
 
 
Спокойно, това не може да мине. Отново прах в очите. Даже и да се объркат да го приемат, съда ще го отмени. Най - малко противоречи на директивите на ЕС. Какво стана със свободното движение на хора, стоки и капитали?
+4
 
 
Не сте запознати с таксите май?! И сега държавната поръчка плащат 900 лв , чужденци с българско гражданство 2500 евро , а другите чужденци 5000 евро годишна такса . На всеки сайт можете да го проверите . При положение че искат да въведат разпределение ?! обучението , общежитието,стола , учебниците трябва да са на адекватно съвременно ниво и безплатни ! Напълно подкрепям отговора на първият коментар!
Aнонимен
на 22.07.2012 г.
-2
 
 
щом е така всички завършили образованието си държавно да им се намери работа или това е дискриминация нищо не 6500 лева
Aнонимен
на 22.07.2012 г.
+3
 
 
Правилно решение.Който иска да следва медицина по държавна поръчка -такса 1000 лева годишно -по разпределение чрез подписан и нотариално заверен предварително договор.Тези ,които са приети с 3 и издържан изпит и следват платено ,срещу 5000 лева годишно ,да не са обвързани със задължения към държавата.
+5
 
 
Това означава ли,че с това разпределение вече ще се осигурят лекари по всички краища на България,че няма да се налага жителите на малките градчета да пътуват с километри за да бъдат прегледани,че няма да чакат,докато стане непоправимо положението им?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: