ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Войкова: Шоуто с обвинения срещу Борисов започна, защото той демонстрира изключително майсторство
Автор: Йоланда Пелова 19:15 / 16.05.2023Коментари (2)3373
©
Журналистът Валентина Войкова в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Задава ли се поредната война по върховете на държавата? Представям ви следващия ми гост журналистът Валентина Войкова. 

Благодаря за поканата. Въпреки, че не съм сигурна, че точно в днешния ден съм много щастлива. 

Защо, Валя, защо не сте щастлива? 

Ами защото наистина чак толкова интензивни събития, каквито се случват в днешния ден, не съм очаквала честно казано. Всичко ми изглежда като някакъв, не знам, много лошо сценарий, много лош театър, който се играе, и той е просто за през публиката, но сякаш отзад стои нещо друго, някакви други интереси. Абсолютно не вярвам в случайностите и не вярвам, че времето е случайно избрано, начинът, по който се прави цялото това шоу, макар и доста сериозно, е случайно избрано. Не знам. Ето, просто чета, само през днешния ден, ето, чета заглавието – това е някакъв кошмар. 

Абсолютно, да. Нека да кажем: сутринта главният прокурор си скъса демонстративно оставката, закани са да измете "политическия боклук". Обаче сега аз тука имам един въпрос: до вчера не бяха най-верните му съюзници и приятели тези хора, които ги нарича в момента "политически боклук“ и се кани да ги измита, и да изкара мандата си докрай?  

Да. 

После видяхме, че поиска оставката и на Сарафов, след това пък Сарафов поиска оставката на Гешев, защото се страхувал и за живота си. 

Да, точно така каза, че се страхува за живота си. Въобще наистина някакъв театър се разиграва. На мен ми се иска да погледнем малко от различна гледна точка на всички събития, които се случват, не само днес, но днес особено интензивно, а в последните дни. Като че ли тъкмо започна някак си да се подрежда пъзелът, тъкмо картината започна да става малко по-изпълнена с някаква минимална надежда, че може да се осъществи някакво съгласие, че може да се тръгне в някакъв път, имам предвид държавата: да има редовно правителство, партиите да се разберат, без значение дали по определени политики, че е възможно създаването на редовен кабинет. И в същото време изведнъж започва цялото това шоу с едни основни обвинения, и те са според мен, аз не чух друго име, освен това на Бойко Борисов. Защо? Тука е много важно да си зададем въпросите: защо Бойко Борисов, защо отново се намесва някакво задкулисие, ДПС, Борисов конкретно.

И според мен отговорът е много прозрачен – просто защото Борисов за пореден път демонстрира изключително майсторство във водене на преговори, във водене на някакви политически процеси, в показване на отстъпчиво и т.н. И въпросът е кой стои зад целия този сценарий, кой се опитва всячески да разруши било то и крехкото разбирателство между партиите? Защото виждаме още в петък на срещата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ имаше напредък, с другите партии има напредък. Значи някой иска просто да няма правителство. Това е моето тълкувание. Защо след като Радев се върна от ЮАР вчера, неговият служебен министър излезе по най-голямата телевизия, за да даде това интервю. И отново беше споменавано единствено и само името на Борисов, отново цялата атака е в тази посока. Защото на всички ни е ясно, че без значение първи, втори, трети мандат, няма как да се състави редовен кабинет без участието на ГЕРБ. А Борисов е фактор в тази партия, да не кажа основен.  

Така е, да.   

Даже струва ми се, че нещата са малко по-дълбоки и малко по-различни, и малко по-интересни. И искрено се надявам, че партиите  в този един момент, защото след днешните събития и цялата тази размяна на реплики и от главния прокурор, и от неговия заместник, и хората от ВСС, и политиците, днес беше много важен ден: днес се връчва първия мандат, днес имаше преговори между ГЕРБ и три от политическите партии, и става цялото това шоу. Абсолютно не вярвам случайностите. 

Кой според теб стои зад всичко това? 

Може да направим обосновано предположение, както е модерно да се казва, че човекът, който има интерес да няма редовен кабинет, това е президентът. И не мога да кажа, че той създава всичките тези процеси, нали, изцяло, но раздора между партиите смятам, че донякъде е негово дело. Не казвам, че той се седи да сценария "Гешев“ и т.н., но Гешев,  не конкретизирам самата личност Гешев, но фигурата на главния прокурор беше един от козовете за постигане на разбирателство между партиите, и мисля че това е ясно на всички. Така че не знам, просто не ми се връзват всичко, не ми се струва случайно. 

А споменахте и едно интервю от вчера, което ви е направило впечатление, какво по-точно, какви лъжи видя там, какво не ви хареса? 



Ами това, което видях, е, че първо, някак си работата на служебния министър на МВР не е това да коментира поведението на политическите партии, каквото той си позволи да направи. Освен това, интервюто имаше няколко така да не кажа една основна цел, и тя беше да каже, че в коментара му за оставката на главния прокурор беше следният, доколкото си спомням: Борисов и ДПС, нали тук отново имаме тази връзка и внушаване на връзка в контекста на цялата ситуация, Борисов и ДПС са сложили главния прокурор, ами те ще го и махнат. Аз горе-долу от това разбрах от това интервю. И според мен неслучайно министър Демерджиев излезе да го каже точно в този момент. Защото пак казвам, наистина фигурата на главния прокурор, която е начало на последващи стъпки в посока съдебна реформа, беше формата на съглашателство между партиите, и е според мен. Други въпросът самите партии как ще реагират на всичките събития от днешния ден, защото аз подозирам, че ще има едно отново замисляне, едно разколебаване. И тъй като наистина смятам, че това е някакъв театър, който се разиграва, защото не е нормално дори начинът, по който дори лексиката, която използват бивши магистрати, да бъде в този контекст, нали, то не бяха баклави, баници, ромски босове, "ще изметем политическия боклук“.  

"Политическия боклук“, да.  

Просто тази лексика я намирам за крайно неудачна. Но мисълта ми е, че наистина това не е случайно, и в целия тоя театър партиите трябва да започна да се държат като главни герои, а не като треторазрядни актьори в някакъв сценарий, който не е техният. И да проявят здрав разум.  

Ще си поговорим и малко повече за самите партии, какви сигнали дават те и как тази обстановка, която обсъдихме сега с теб, би повлияла на един бъдещ кабинет. Президентът Радев връчи вече първия мандат на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел. Очакванията са за експертно правителство. Това беше потвърдено и днес пред Румен Радев от г-жа Мария Габриел. Валентина, какво смятате, ще успеят ли партиите наистина да се съсредоточат и да съставят едно такова експертно правителство, което по думите им е най-доброто към настоящия момент? 

Аз също смятам, че едно експертно правителство с една широка партийна подкрепа от различни партии, без да влизат в коалиция, защото вече за такава формула говорим, минахме през какво ли не, би било един удачен вариант, просто за да може да държавата да тръгне напред. Дали това ще се случи – с оглед на днешните събития, не съм много убедена. Както и вие сама казахте, добре е партиите да не се разконцентрират от днешните събития, а да продължат в посоката, която досега демонстрираха, а именно – че е възможна някаква форма на съгласие по определени политики. В противен случай наистина не виждам как ще се случат нещата. Връщаме се в кота нула, отново отиваме на избори, отново ще ни управлява служебно правителство и изобщо трябва да забравим за Шенген, еврозони и всички останали важни неща, които предстоят. И затова казвам, че нищо не ми се вижда случайно, нищо – нито моментът, в който се случиха всички тези театри, нито нищо. Така че искрено се надявам партиите да не се разконцентрират. 

По информация на нашата медия, сега, преди минути Изпълнителното бюро на БСП е решило да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ. Щеше да има допитване до структурите, но са отказали да правят такова допитване. 

Да, допитването беше обявено за утре, доколкото ми е известно. 

Да. 



Мернах го това, че БСП са решили да не подкрепят подобен кабинет. Това е много странно в контекста на цялата ситуация, защото все пак срещата с Мария Габриел беше сутринта, мисля, че в 9:30 часа. 

Да. 

Чиста хронология, където Корнелия Нинова изглеждаше доста благоразположена, така да го кажем. Разбира се, постави си нейните условия за бюджетния дефицит, за оръжието за Украйна и т.н., но не беше нито категорично, просто го постави така – "ако може, да го разгледаме, ако може, да се съобразим“. Въпросът е, че пресконференцията на главния прокурор Гешев беше в 10:00 часа, т.е. един час по-късно, след което беше срещата с ДПС, след което – с "Има такъв народ“, след което – изказванията или там пресконференцията на Борислав Сарафов. Не знам, истински е трудно в момента човек да предположи какво ще се случи. Но ето, явно ще се разконцентрират партиите, явно ще се разконцентрират от каквото и да било съгласие. Много, много е тъжно това, което се случва. Тъжно е и някак си като че ли не виждат голямата картина. А това са хора, особено партиите от типа на БСП – все пак това е най-старата партия, с най-дълъг политически живот и най-дълъг политически опит въобще. 

Да, Нинова каза, че първият мандат е най-важен, но пък не трябва да подценяват никога втори и трети, не биват да се изключва като възможност. Сигурно БСП си правят други планове. 

Сигурно си правят други планове, обаче как ще стане? В смисъл, чисто политическата логика според мен го изключва, защото ако предположим, че ГЕРБ се отдръпне и каже "Ами, след като не става… Ние направихме толкова много толеранси към всеки един от вас“, което е факт, безспорен, включително и към "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Ако те кажат "Няма да подкрепим никаква форма на правителство“, няма как да стане, защото това означава другата форма на подкрепа, която да е във формата и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, БСП и ДПС, примерно, или "Има такъв народ“. Как ще стане? Нали "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ обясняват, че важната им, основна мантра е, че зад тях седят 620 000 избирателите, на които няма как да обяснят едно или друго в подобна конфигурация. 

Да. Но и "Има такъв народ“ казаха да не ги разглеждат като безусловна подкрепата, те също така се дръпнаха на срещата. 

Да, те са дръпнаха, но не, нямаше форма на категоричност при "Има такъв народ“. 

Да. 

Поне аз не забелязах, както и при БСП. Според мен бяха доста сговорчиви – сутринта говоря. 

Сложни са нещата, да, така е, противоречиви са мненията. Не знаем какво ще чуем сутринта и след няколко часа, наистина се разминават много. 

Истината е, че аз, както се шегувам с моите приятели, казвам: всеки ден се събуждам с различно мнение – ще има правителство, няма да има правителство. В последните три-четири дни наистина си мислех, че може да се получи, че може да се получи някаква форма, нещо, така, че да има редовен кабинет. След днешните събития не съм убедена. И пак казвам – трябва да следим по-голямата картина, кой, къде, кога, къде е бил, кога се е върнал, защо се е върнал, какво е правил там, след като се е върнал, какво се е случило и т.н., и т.н., тъй като все пак да не забравяме, че всеки един от важните мъже в държавата, почти всички бяха нанякъде. 

Да, така е.

Включително и президентът. И с връщането ето това се получи.


Още по темата: общо новини по темата: 854
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.05.2023 г.
+1
 
 
Войкова ако на Борисов не му става не е виновен президента! По-добре си намери по-млад ...
Aнонимен
на 16.05.2023 г.
+1
 
 
Валентина запомни добре ще дойде денят когато Борисов ще каже ама аз не я познавам тази Валентина! Той вече и бирника Вюлади Горанов не познава! По-добре се откажи от позата партер която си заела пред него! И кмета на Пловдив вече не познава! Така че мисли пред кой и как си отваряш ... Устата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: