
ЗАРЕЖДАНЕ...
Вижте какви ще са цените на морето тази година | ||||||
| ||||||
Цените по заведенията във Варна се вдигнаха значително още с отпадането на мярката с намаления размер на ДДС и връщането на данък от 9 на 20% в началото на годината. Халба с 500 мл бира вече струва от 5 до 8 лв. Порция от 180 г пържени картофи е между 8 и 10 лв. Порция пържен сафрид пък се предлага за 16 лв., чернокопът е по 18-20 лв. за порция, а цацата въври около 10 лв., но се предлага в много малко заведения все още. За свински джолан с картофи и моркови ще платите близо 40 лв. Тройка свински кюфтета или кебапчета с малко лютеница или кълцано зеле и моркови за гарнитура вървят около 10-12 лв. По 35-40 лв. е и порция пържен калкан. Въпреки високите цени заведенията по морето са пълни и рядко може да се намерят места вечер без предварителна резервация. Вечеря за четирима души излиза около 200 лв. Напитки В Бургас пък в морската градина за чаша фрапе трябва да приготвите поне 8 лева. Потребители споделиха в социалните мрежи, че вече някои заведения, които са тип павилион, искат от миналото лято такса за масата в размер на 1 лев. Също така се оплакаха, че и грамажът на охлаждащата напитка е намален. В по-изисканите ресторанти в морския град пък цената на салатата стигна 24 лева. Такава е цената на салата бурата, която има два розови и чери домати, маслини Таджаска, босилеково песто и лаваш. Грамажът е 350 грама. Двойно по-евтино излиза пица "Маргарита“, която тежи 450 грама и струва 11 лева. За овчарска салата пък трябва да приготвите 21 лева. Порция калмари от 220 грама със средиземноморски сос пък се предлага за 24 лева. Конкуренция Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма конкуренцията ще потисне желанието на ресторантьорите за увеличение на цените. Повечето хора ходят на почивка с определен бюджет и ако преди година са поръчвали две бутилки вино и вечеря и сметката им е била 100 лева, и сега ще се придържат към този бюджет, но ще поръчат по-малко вино, обясни Драганов. Той посочи, че не може да си обясни шума около възстановяването на ДДС ставката, тъй като реално този данък се плаща от потребителите, а не от ресторантьорите. На едро Цените на едро на борсите също са завишени спрямо миналата година. На рибната борса във Варна прясната хамсия и цаца вървят по 6 лева за кило. За сравнение миналата година на пристанището в Бургас дребната риба вървеше по 3 лева за кило. Има и калкан, но замразен, като цената му е в зависимост от размера и върви от 32 до 42 лева за кило, като по-скъп е този, който тежи повече. Предлага се и замразен чернокоп по 15 лева за килограм, а сафридът е по 10 лева. Работници Цените на морето са в зависимост от сезона. Например през май и началото на юни са на ниво нисък сезон, а след това през юли и август се покачват. Очевидно обаче не само цените се вдигат, но и заплатите на персонала се увеличават в пика на сезона, тъй като тогава работата им се увеличава драстично. Това се вижда и в обявите за търсене на работници, публикувани в социалните мрежи. Например ресторант в Царево търси помощник-готвач за студена кухня. Работи се 8 часа, а заплащането започва през май от 1700 лева и стига до 2900 лева през юли и август. За септември пък заплатата спада на 2300 лева. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg