ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте каква сума събраха партиите от дарения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 20.03.2023Коментари (0)867
©
Най-често симпатизантите дават 700, 750 и 780 лв., сочат данните в средата на кампанията. Най-голямата сума - 60 хиляди лева, е от съоснователя на “Телерик" Светозар Георгиев.

233 569 лева от дарения са събрали политическите формации две седмици след началото на предизборната кампания. За агитация заделят и симпатизанти, и самите кандидати за депутати, показва справка в Единния регистър за Изборния кодекс, който следи за декларираните пред Сметната палата постъпления.

За разлика от ГЕРБ-СДС и ДПС, които спазват традицията да не финансират предизборната си кампания с дарения, повечето от основните формации, които участват в изборите на 2 април, разчитат на постъпления от симпатизанти. Виж кой колко е събрал от дарения в инфографиката.

Най-много е събрало обединението “Продължаваме промяната - Демократична България" - над 76 хиляди лева, като по-голямата част е дадена от един човек - Светозар Георгиев. Съоснователят на академията “Телерик" е сред големите дарители на “Продължаваме промяната" от самото включване на формацията в избори. Миналата година им даде за кампанията 100 хиляди, съобщи "24 часа".

Този път е дарил 60 хил. лв., като дадената от него сума е половината от постъпленията на симпатизанти за всички 21 коалиции и партии, участващи в тези избори. За произход на крупната сума Георгиев е посочил търговия с акции на “Майкрософт" от юли 2017 г. насам.

 Много от кандидат-депутатите на ПП-ДБ също са се включили с дарения за кампанията. Най-щедър е Калоян Янков, който е дал 8503 лв. Представителят на ДБ бе за кратко в парламента като водач във Велико Търново, а сега е последен в листата там. Неговите пари са от адвокатска дейност.

Втори по дарения кандидат е Андрей Цеков от ПП. Бившият зам.-министър на финансите от кабинета “Петков" е заделил за кампанията 6000 лв., спестени от дейността му в МФ.

С 3000 лв. се е отчел Методи Байкушев, който отново е в листата в Благоевград. Той е посочил, че парите са от адвокатската му дейност.

 Ексдепутатката от ДБ Илина Мутафчиева, която роди дни преди 48-ото НС да бъде разпуснато, финансира опита си за нов мандат с 990 лв.

На дарения на поддръжници и кандидати разчита за кампанията и БСП, макар общата събрана сума досега да е малко над 24 хил. лв.

Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин се е отчел с 9 дарения на обща стойност 9024 лв.

В декларацията за произхода на средствата е записано, че това са лични средства. Той не дарява на БСП средства, а медийна услуга - платил е за отразяване на кампанията и услуги в регионални медии в Ямбол и Велико Търново, където е водач. Според регистрите до момента Вигенин е единственият член на партийното ръководство, официално бръкнал в джоба си за кампанията.

Бившият социален министър в кабинета “Петков" Георги Гьоков, който отново е водач за социалистите в Стара Загора, се е отчел доста по-скромно - със 780 лв.

Девет от десетте симпатизанти, превели пари за предизборната кампания на БСП през първите 10 дни от старта ѝ, са заложили на една и съща сума - 700 лв.

Същата цифра е и най-често превежданата от поддръжниците на “Български възход" - за две седмици десет от 18 души са дарили по толкова за партията. Липсват суми над 1000 лв. От БВ е кандидатът, дарил най-дребната сума сред останалите мераклии да седнат зад депутатските банки - Александър Станчев е отделил само 100 лв.

На второ място по дарения в тази кампания е “Българска социалдемокрация - Евролевица - БСДЕ". Интересното е, че цялата сума от 56 582,80 лв. е дадена само от един кандидат - Димитър Митев. В декларацията си той е посочил, че сумата е от спестявания от доходи от труд в “Лира инвестмънтс - клон България" и “Лира инвестмънтс България" от 2015 г. до днес. А сумата е за заплащане на участия в БНТ и за билбордове (непарични средства).

На трето място по събрани дарения е “Левицата!" с отчетени почти 40 хиляди лева. Близо 50 симпатизанти подпомагат кампанията на лявото обединение. И тук най-често срещаните преводи са по 780 или по 700 лв. Най-голямата сума, дарена от симпатизант на “Левицата!", е за почти 5000 лв., а за източник на парите е посочена продажбата на два автомобила, единият от които “Мерцедес". Кандидатите на формацията са събрали помежду си почти същата сума като другия политически играч вляво БСП - малко над 17 хил. лв.

Валери Жаблянов, когото социалистите изключиха на последния си конгрес, е подпомогнал новото си политическо семейство с 1300 лв., като 800 от тях са за медийни услуги. Георги Кадиев, който бе депутат от БСП през юли 2021 г., но след това отново влоши отношенията си с “Позитано" 20, е финансирал кампанията си в “Левицата!" с пари от дивиденти. Приносът му е с почти 9000 лв. Световният и европейски шампион по вдигане на тежести;

Антон Коджабашев е подпомогнал формацията с повече от 8000 лв. - част от тях обаче са под формата на непарични средства - договори за медийни услуги.

Мая Манолова е и единствената партийна лидерка, отчела се с лично дарение в първата половина от кампанията. Тя е признала пред Сметната палата разходи за 4500 лв., които е получила от адвокатска дейност.

Новата формация “Заедно", създадена от бившите депутати от “Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански, е събрала над 7 хил. лв. от дарения. Самият Каримански, който последно бе съветник на финансовия министър, е дал за кампанията 2300 лв., спестени от заплата, докато е бил в парламента и в Министерството на финансите.

Водач на “Заедно" е и бившият шеф на здравната каса проф. Петко Салчев, когото парламентарното мнозинство отстрани за по-малко от 15 мин в средата на януари. Той е финансирал кампанията си с 2000 лв., спестени от работата му в НЗОК, Националния център по обществено здраве и анализи и БАН. Дарение от едва 146,23 лв. пък е декларирал пред Сметната палата водачът на новата формация в Кюстендилско Йонко Гергов.

Шестима кандидати на ИТН пък са се отчели с дарения, най-голямото от които е за почти 2500 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: