Вирусолог: Моята препоръка е да се носят еднократни маски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:43 / 15.09.2020
3460
"Учителите сами да преценят кога и колко дълго да носят маски." Това заяви Любомира Николаева - Гломб, ръководител на Отдел "Вирусология" към Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

"Носейки маска човек оглушава, на децата ще им бъде трудно да разбират преподавания материал, ако учителят е с маска. Въпрос на конкретни обстоятелства е кога учителят да носи маска. Такива са и насоките на моите колеги.", каза д-р Гломб.

Относно носенето но шлем тя заяви, че потоците въздух, които се образуват между шлема и лицето, създават сигурност на човека, който го носи, но той не предпазва така, както предпазва маската. Към момента се смята, че децата се заразяват по-рядко от възрастните от коронавируса. Детският организъм реагира като организма на възрастния спрямо КОВИД чрез създаване на антитела. Всяка инфекция може да бъде опасна. Децата се инфектират с коронавирус, някои се разболяват, но много малко от тях могат да го изкарат тежко.

Децата боледуват изключително по-малко от възрастните. Колкото по-малко е то, толкова по-трудно се инфектира. Степента на заразяване за деца и възрастни е една и съща, смята вирусологът. Световната научна общност щом има единни мерки - дезинфекция, дистанция и дисциплина.

Маските имат своето ограничено значение. Маската, когато се носи неправилно е само една тегоба, неудобство и няма ефект. За да има ефект, трябва да се носи правилно. Моята препоръка е да се носят еднократни маски. Те се поставят с два пръста на устата и носа, идеята е плътно да прилепват, каза Любомира Гломб. Махането на маската става по същия начин - пипат се само ластиците. Тя се изхвърля. Не препоръчвам многократното носене на маски.

Привърженик съм на най-евтините хирургични маски. В момента има 3 ваксини, които са в клинични изпитания - 2 китайски и руската. Ние поддържаме нисък процент на ваксиниране срещу грип. Моето мнение е, че грипната ваксина не би навредила, особено на този грип, допълни д-р Гломб.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).