Вдигат и стипендиите на студентите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:30 / 03.11.2011
2005
Средната стипендия за студентите отличници ще се повиши поне с 10 лева. Така от следващата година младежите ще получават по 100 лв. на месец за успех. Това съобщи Петър Чаушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Курсистите ще се радват на повече пари, защото правителството отпуска допълнителни 6 млн. лв. за студентски награди през 2012 г., съобщи образователният министър Сергей Игнатов вчера по време на конференцията в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През просветното ведомство сумата ще бъде разпределена към бюджетите на висшите учебни заведения.

Студентските съвети ще избират дали да вдигнат размера на стипендиите, или да увеличат броя на младежите, които ще получават бонуса за висок успех, обясни Петър Чаушев. В такъв случай повишението на наградата за отличници в Алма матер няма да е повече от 10 лв. Ако пък решат да не увеличават броя стипендии, а да поощрят с повече пари курсистите с най-висок успех, месечните награди могат да скочат и с 15-20 лв. Така най-силните студенти ще вземат дори по 110 лв.

Ако можех да се намеся в това решение, щях да предложа да има много по-високи стипендии за специалности, които са важни за България, коментира ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Според него трябва да бъдат финансово поощрени специалностите, свързани с химията и физиката, за да се привлекат повече студенти.

Младежите ще започнат да получават стипендиите от тези 6 млн. лв. през януари 2012 г., уточни Красимир Вълчев, главен секретар на просветното министерство. Броят на стипендиите ще се определя от всеки университет.

Освен за стипендии правителството отпуска и допълнителни 14 млн. лв., които да получават университетите според своя рейтинг. С 25% ще бъдат орязани парите за образователните направления с по-нисък рейтинг за сметка на тези с по-висок през следващите години, обясни Сергей Игнатов. Той допълни, че най-голяма тежест в оценката на вузовете ще има реализацията на студентите.

Благодарение на рейтинговата система се интернационализира българското образование и сега, когато вече е на английски, и хората навън могат да я гледат. Така можем да привлечем повече чуждестранни студенти от трети страни", обясни образователният министър.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Такова време ни очаква през следващите дни
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло другото ...
Детето на Божанков е стреляло с револвер "Смит енд Уесън" 357 маг...
Борисов: Не ми поставяйте условия
Оперират простреляното от сина на Божанков дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).