Учителите с 10 брутни заплати при пенсиониране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:17 / 10.06.2015
1776
Учителите ще взимат по десет брутни заплати при пенсиониране. Това гласуваха вчера депутатите от образователната парламентарна комисия, които разглеждаха на второ четене Закона за предучилищно и училищно образование. В момента преподавателите получават по осем брутни заплати преди да излязат в заслужена почивка, съобщава "Монитор".

"Досега броят на заплатите и гаранцията, че педагогът ще си ги вземе накуп в определен размер, не бяха вписани в закона", обясни шефката на комисията Милена Дамянова.

В момента средната работна заплата за учителите е 778 лв. Промяната ще влезе в сила след окончателното приемане на закона в пленарната зала, както и след поправки в колективния трудов договор.

Депутатите приеха още държавата да заплаща разходите за транспорт или наем на пътуващите учители. Това означава, че ако някой преподавател работи извън населеното място, в което живее, за него ще има два варианта. Първият е да му бъдат възстановени разходите за транспорт, а вторият - да излезе на квартира в населеното място, където работи и парите за наем да му бъдат поети от държавата.

Народните представители отхвърлиха предложението на Мариана Тодорова от АБВ директорите да имат мандат. В някои населени места имало школски шефове, които вече 30 години били на този пост. От ГЕРБ се съгласиха, че има такъв проблем има. Едновременно обаче имало и много качествени директори и по-добър вариант било да се минава на атестация, коментира депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова.

"Мандатността ще се превърне в инструмент за политически чистки", коментира от своя страна и шефката на образователната комисия Милена Дамянова.

Народните представители отхвърлиха и предложението учителската професия да стане регулирана.

Депутатите от комисията единодушно решиха да запишат в закона, че родителите трябва показват почит и уважение към учителите на своите деца. Предложението бе представено от депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова от името на Борислав Великов от Реформаторския блок.

Така единодушно с 14 гласа "за" депутатите в образователната комисия приеха предложението. "Текстът в този си вид като разпоредба има препоръчителен характер", обясни Милена Дамянова.

"Това е сигнал към всички нас, че учителската професия заслужава уважение", каза още тя.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Тежко е състоянието на мъжа, транспортиран от Варна до София със ...
Тежко е положението за 400 болни и възрастни след потопа в Плевен...
Служители на болница във Видин са връзвали 104-годишна пациентка ...
Борисов: 30 човека от ПП искаха да узурпират цялата власт в държа...
Димитър Главчев се поклони пред мощите на светите братя Кирил и М...
Галъп: 10 % е разликата между ГЕРБ - СДС и ПП/ДБ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).