ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ученици седнаха пред дъската със сълзи на очи, превивайки се от болка!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:06 / 21.11.2019Коментари (0)5543
©
Илюстративна снимка
Изключително драматична ситуация се е разиграла в СУ "Неофит Рилски".  Докато били в час по математика, няколко второкласници се почувствали зле, пребледнели и започнали да се насочват към тоалетната  на 15 ноември в Твърдица. Някои от тях се налагало да я посещават втори, че и трети път. Осемгодишните деца се превивали от болка, държейки се за коремчетата, което накарало класния им ръководител Николина Славова да вземе мерки.

Тя незабавно повикала фелдшерката Цена Димитрова, но след като и медицинското лице установява колко драматична е ситуацията, следва позвъняване на телефон 112, за да бъде повикана линейка. Общо 12 деца са откарани в Спешния център в града, откъдето осем от тях са били транспортирани към Инфекциозното отделение в Сливен. Оттам в Твърдица долетели две линейки, които откарали децата. Второкласниците били на системи, сега вече са добре. Все още е загадка причината за тежкото състояние, в което децата изпадат - дали вирус, или нещо друго, ще стане ясно след обявяването на резултатите от РЗИ-Сливен.

"С г-жа Славова реагирахме навременно, защото ситуацията наистина беше критична и можеше да се стигне до фатален край за някои от децата", разказа медицинският фелдшер Цена Димитрова пред "Блиц". Класната Николина Славова разказа за случката.

"Всичко започна в средата на втория час - около 9:20 часа. Имахме математика, когато едно дете вдигна ръка и ме помоли да отиде до тоалетна. След него още няколко направиха същото. До края на часа (до 9:40 ч.) четири деца от класа ходиха по няколко пъти. Други пет деца имаха същите оплаквания - болки в коремчетата и позиви за тоалетна. Отидох с тях до тоалетната и се убедих, че не симулират. Междучасието отидох до дирекцията да известя директорката, след което влетях в кабинета на фелдшерката Цена Димитрова и я повиках бързо да идва в класната стая. Когато с нея влязохме при тях, те се превиваха от болка, държейки се за коремчетата.

Продължаваха да искат да ходят до тоалетна. Д-р Димитрова ги прегледа. Шест от тях бяха в по-тежко състояние - бледи, пожълтели, със силни болки и воднисти изпражнения. Веднага започнах да звъня на родителите да дойдат в училище. И тъй като установих връзка само с четирима родители, останалите телефони звъняха и никой не отговаряше, решихме да потърсим съдействие от Спешен център - Твърдица.

За да дойде линейката, сигнал се подава на тел. 112. Обясних за какво се касае и отговорих на всички въпроси. Линейката пристигна веднага. Дежурният мед. фелдшер Марияна Георгиева отново попита децата какви са оплакванията им. Прецени, че трябва да ги заведем при личните лекари. Тръгнах с нея, качих се отзад при децата, които бяха 12 от класа ми.

Три се разплакаха, успокоих ги, че няма нищо страшно, че ще им направят преглед и ще им помогнат. Оставихме три от децата при д-р Влайков. Продължихме с линейката при д-р Бъчварова. Тръгнах с тези деца, защото това бяха по-тежките случаи. Д-р Бъчварова ги прегледа. Направи преглед и на две деца, които не бяха нейни пациенти. Междувременно те продължиха да искат да ползват тоалетна, а болките в корема продължаваха. Оставих децата в Спешния център под наблюдение на лекарите и с кола ме върнаха в училище да продължа да звъня на родителите им. Успях да се свържа със седем човека.

Родителите дойдоха в Спешния център, за да бъдат до децата си. Разтревожени майки ме прегръщаха и ми благодаряха, че съм постъпила като майка на децата им. Не издържах и се разплаках, виждайки топлото отношение и благодарността им към мен. Бях щастлива, че съм помогнала", разказа Николина Славова. След това в Твърдица пристигат две линейки от Сливен, които откарват осем от учениците. Децата са били на системи. Дни по-късно повечето от тях вече са обратно в класната стая, две от тях все още са на домашно лечение. Очакват се резултатите от РЗИ-Сливен.

"Госпожа Славова постъпи много професионално - като учител и като майка", разказа медицинският фелдшер Цена Димитрова. "Реакцията й беше изключително правилна - при първите симптоми на децата дойде при мен, уведоми ме какво се е случило. Веднага отидохме в класната стая, не очаквах да видя подобна драматична картина. Ситуацията наистина беше много сериозна. Видях 6-7 деца, които бяха седнали на подиума пред дъската и плачеха, превивайки се от болка, бледи, пожълтели... С нея ги придружавахме до тоалетната и на място се уверихме, че изпражненията им са воднисти. Можеше много бързо да се обезводнят, тогава нещата ставаха още по-сложни. Все пак говорим за 8-годишни деца.

Попитах ги какво са закусвали и първото нещо беше да проверя дали това, което са изяли, е в срок на годност, както и да видя в другите класове дали има подобен проблем. В барчето в училището нямаше продукти с изтекъл срок на годност. Казах на Славова веднага да се обажда на телефон 112, трябваше ни линейка. С толкова много деца беше невъзможно да се оправя, трябваше да се включат веднага на системи.

Нещата не бяха никак добре. Линейката пристигна веднага, качихме децата и ги откарахме в Спешното, личните им лекари ги преглеждаха. След това От Спешния център позвъниха до Сливен, откъдето пристигнаха две линейки. Откараха осем деца в Инфекциозното отделение в Сливен. Скоро очакваме да разберем резултатите", добави Цена Димитрова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: