ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Твърдението, че ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично, е невярно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:28 / 18.03.2023Коментари (0)2842
©
Информацията, че ЕК иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт, подобно на белината, за кратко време обиколи социалните мрежи и част от медиите и предизвика вълна от негативни коментари, предава БНР.

Историята тръгна от интервю на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в което тя обяснява, че Европейската комисия готви промени в Регламента за производството на етерични масла. По думите й, тя научава за това от разговор с Жером Виод, кмет на френския град Грас, център на парфюмерийната промишленост и побратимен град с Казанлък от 2005 г.

От своя страна кметът Виод, също сигнализира за промените във фейсбук страницата си.

Нито един от кметовете в интервютата и коментарите си обаче не заявява, че етеричните масла, в частност розовото масло, ще бъде забранено или обявено за токсичен продукт.

Всъщност какви са готвените промени?

Предвижда се етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

В нито едни документ не се говори за забрана на розовото масло или то да бъде обозначено като токсично

От своя страна българските евродепутати Андрей Новаков и Атидже Алиева – Вели, която е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, изразиха своето несъгласие с готвените промени от ЕК.

Евентуалното приравняване на етеричните масла с химическите и петролни субстанции неминуемо ще затрудни българските производители, заяви пред БНР Андрей Новаков. По думите му отварянето на темата дава възможност проблемът да бъде уловен в зародиш.

Атидже Алиева пък коментира, че са реални готвените промени от ЕК в регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси.

"Факт е - предложението на ЕК в края на декември месец м.г., излезе с изменение на регламент 1272, който всъщност определя правилата за класифицирането, етикетирането на вещества и смеси. С това изменение на регламента ЕК предлага етеричните масла, тук попада и розовото масло, да се разглеждат като смеси.

Това означава, че всяка съставка, тоест отделните молекули, ще трябва да се обследват и де се обозначава тяхното съдържание в етеричните масла. Сами по себе си част от етеричните масла крият риск за нарушение на функциите на ендокринната система, въпреки че досега етеричните масла не са показали в своята цялост такова вредно въздействие.

Ако това предложение се приеме в този вид, ще доведе до промяна на режима на регистрации, разрешение и етикетиране, което ще изисква инвестиции от страна на розопроизводителите, както и на преработвателите на етерични масла, за да отговорят на новите изисквания. Комисията дава много разнопосочни сигнали на заинтересованите страни.

Преди три месеца е изпратено запитване до ЕК по темата и оттам отговориха, че не възнамеряват да правят промени в законодателството, касаещо етеричните масла. Въпреки всичко три месеца след това излезе предложението на Комисията, което изцяло променя законодателството в тази част."

Предложените промени в законодателството на ЕС са част от Зелената сделка, която според Комисията цели по-добра защита на потребителите. С предлаганото законодателство не се цели "забрана" на розовото масло, а промяна в изписването на етикетите на продуктите, обяснява Атидже Алиева. Но дали е само това?

Гергана Андреева - изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика, определи като грешка включването на етеричните масла в обхвата на двата регламента (регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси или CLP и регламента REACH относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали).

Тя припомни, че още през 2021 г. от страна на асоциацията е била изпратена позиция до компетентните органи в България. По думите ѝ от подобен законодателен акт ще пострадат производителите в България, Франция, Италия и Испания. "Категорично неаргументирано е приравняването на екологичните и естествени етерични масла към химическите вещества и смеси", казва Андреева.

Тя подчерта, че ако бъдат приравнени натуралните етерични масла към химическите вещества и смеси, това ще доведе до ограничаване на употребата им до степен, в която почти не могат да бъдат влагани в различните производства.

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май.

Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още през януари 2013 г. ЕК излиза с подобно предложение заради съставки в етерични масла, които причиняват алергии. То обаче е спряно.

Твърдението, че ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично, е невярно. Готвените промени в регламентите се отнасят за приравняване на етеричните масла с химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: