ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Турските студенти с все по-голям интерес към следване в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 29.04.2023Коментари (0)1557
©
Илюстративна снимка
Има желаещи студенти от Турция да следват в България. Много от тях искат да получат диплома на страна членка на Европейския съюз. Визовият проблем обаче е основен проблем при желание от страна на турските младежи да следват в България. Това заяви доц. д-р Радан Мирянов, зам.-ректор на Икономически университет - Варна, в интервю за БТА.

Доц. д-р Радан Мирянов заедно с преподаватели от Икономическия университет - Варна в петък посетиха националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в Анкара. Доц. д-р Мирянов бе в турската столица през цялата седмица във връзка с провеждането на научен форум на тема "Възможности за международни научни изследвания и сътрудничество между български и турски университети“.

- Доц. д-р Мирянов, какво можете да ни разкажете за организирания в Анкара научен форум на тема "Възможности за международни научни изследвания и сътрудничество между български и турски университети“?

 - Мога да разкажа много неща, тъй като форумът продължи през цялата седмица. Организатори сме ние -  Икономически университет – Варна,  с чудесното домакинство на Анкарския университет и университета "Башкент“. Включиха се множество университети от двете държави. Бяха обсъдени абсолютно всички теми – и позитивни и въпроси, по които може да се подобри сътрудничеството, т.е. къде биха могли да се търсят резервите на нашето сътрудничество, тъй като академичните връзки и обменът между нашите две държави традиционно са добри, но винаги има какво да се подобри. Искам да подчертая изключителното съдействие на нашето посолство в Турция, което направи абсолютно всичко възможно форумът да протече на най-високо ниво и безпроблемно.

- Планирате ли организирането на нови подобни прояви?

- Категорично планираме. Подобна проява планираме за края на септември във Варна, а в малко по-различен формат планираме подобни прояви и през юни, и през юли. Относно проявата през юни, тя ще бъде на 23 и 24 юни и реално е двудневно мероприятие, което касае Варненския дълбокотехнологичен иновационен порт (Varna Deep Tech Innovation Port). Това е първата в Европа дълбокотехнологична иновационна долина. Очаква се присъствието на еврокомисар Мария Габриел и на множество заинтересовани страни от цяла Европа. През юли планираме т. нар. стаф седмица на нашия университет, в която се включват традиционно множество партньори от цял свят – тази година очакваме партньори от Южна Африка и Йордания, Турция. Ще се обсъждат всички проблеми и решения, които може да бъдат набелязани за академичния и студентския обмен.

- Очаквате ли засилване на сътрудничеството между българските и турските университети след събитието?

- Категорично го очакваме. Това, което видях – капацитета и желанието от страна на турските ни партньори, а смея да твърдя и от наша страна, недвусмислено говорят, че трябва да има немалко увеличение. Разбира се след година или две, когато направим равносметка, вярваме, че точно така ще се окаже.  

- Как можем да привлечем в България повече студенти от Турция? Какви са затрудненията за турските младежи за следване у нас? Знаем, че има такива пречки.

- Има такива пречки. Пречките са предимно визови. Много пъти визовият режим се явява проблем при тях, ако те искат да бъдат наши студенти, а не просто да дойдат по програма "Еразъм +" за един семестър. Ако дойдат по "Еразъм +" за един семестър, те могат да изкарат тримесечна виза, но ако искат да дойдат за един три- или четиригодишен курс на обучение, дори и за трисеместриален или четирисеместриален курс, каквото е обучението за магистърска степен, тогава вече има затруднения с визата и тя много често се бави. Тази година имахме двама студенти от Република Турция, чиито визи се забавиха дълго, до половин година. Наложи се да използваме иновативни средства като хибридно обучение. Докато с другите студенти се занимавахме в залата, те следяха от монитора, но разбира се не е същото. Това е основният проблем, иначе желание има. Близко сме, съседни държави сме, имаме специалности, които са на чужди езици, най-вече на английски език, има желаещи студенти от Турция, които добре владеят английски език. Позитивното е, че много от тях искат да получат диплома на страна членка от Европейския съюз.  Аз виждам визовия проблем като основно предизвикателство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: