ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Турция отказа да се извини за репликата, че се меси в законите ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 30.03.2019Коментари (5)6311
©
Премиерът Бойко Борисов не получи извинение за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на предизборен митинг заяви, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията в България, пише вестник "Сега". Над пет часа той е убеждавал турския вицепрезидент Фуат Октай да каже, че натиск не е имало, но разговорите са завършили с неуспех.

"Те считат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста изказването. Извадихме сайтовете, пуснахме го и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че Чавушоглу трябва да си поднесе извиненията, да го направят. Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изявления, комюникета и т.н. Честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи. Ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Абсолютно никой не ни е оказал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме го направили, защото считаме, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно вероизповедание и това направихме", разказа Борисов преди той и делегацията му, която включва 11 министри, да тръгне от резиденцията Снагов в Букурещ към летището, което беше след 1 час в полунощ. "Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. Абсолютно никой не ни е оказвал каквото и да било въздействие за закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", заяви Борисов.

"Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание, и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали", e заявил Бойко Борисов по време на четиристранна балканска среща в румънската столица. 

Междувременно министърът на външните работи Екатерина Захариева извика вчера посланика на Турция у нас и направи демарш заради изказването на Мевлют Чавушоглу. Посланик Хасан Улусой е обяснил, че думите на министър Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно и изобщо не ставало дума за някаква намеса.

Както вече писахме, миналата седмица на митинг турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е похвалил, че е оказал въздействие върху София, за да спаси от разпродажба имотите на затъналото в дългове мюсюлманско вероизповедание. Поправките в закона за вероизповеданията минаха на второ четене в четвъртък. Първоначално ГЕРБ и ДПС искаха да осигурят на мюфтийството еднократна данъчна амнистия, но острата политическа и обществена реакция, с която се сблъскаха, ги принуди да се откажат от тази идея. Те обаче успяха да наложат алтернативното си предложение - дълговете да бъдат разсрочени за 10 години. Никой не обявява официално колко и какви са дълговете на мюфтийството, но се смята, че те са около 8 млн. лв. Без отсрочката милионната държавна субсидия, която ще получава мюфтийството, няма да бъде похарчена за заплати на свещенослужителите, а за покриване на задължения, мотивираха се ГЕРБ и ДПС. В същото време обаче те се противопоставиха на предложението на "Обединени патриоти“ да се забранят даренията от чужбина за вероизповеданията. А идеята на субсидията е именно да осигурява средства на религиозните организации, в частност мюфтийството, за да не им се налага да взимат пари от чужди държави.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Задници осрани първо премахнете двойното гражданство !!! Не може семетата родени в турция и нямащи нищо общо с България/незнаейки и езика/ да се зоват Българи и да ползват Европейските предимства. Шарят по България и Европа и се пишат Българи като нашите цигани.Даже родителите им които някога доброволно заминаха се самоопределиха като турци и затова трябва да им се отнеме българското гражданство.
+1
 
 
Откакто си унищожихме войската и нарязахме ракетите СС 23, България е нищо друго освен пионка управлявана от нейните господари чрез платени предатели. Народ който не храни собствена армия храни чужда.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: