ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тревожна статистика! Българи, пазете се!
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 20:30 / 28.10.2023Коментари (0)3944
©
Община Пловдив подкрепя и се присъединява към Националната кампания "Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“, която се реализира в страната, със съдействието на българските общини, по повод 29 октомври – Световен ден за борба с инсулта. Тя се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която администрацията на общината успешно си партнира в последните две години.

Целта на кампанията е да се повиши обществената информираност относно мозъчно-съдовите заболявания /симптоми и поведение при установяването им/, както и значението на първичната и вторична профилактика за намаляване на неблагоприятните последици за здравето, до които те водят.

В световен мащаб мозъчно-съдовите заболявания са сред водещите причини за заболяемост, дългосрочна инвалидизация и преждевременна смърт. Данните на Световната здравна организация сочат, че един от всеки 4 души е застрашен от инсулт, на всеки шест секунди някъде по света един човек губи живота си, вследствие на мозъчен инсулт. Притеснителен е и фактът, че през последните години спада възрастовата граница, при която е възможно да се стигне до това състояние.

България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт със статистически показатели, които превишават многократно тези в останалите европейски страни. Въпреки липсата на достатъчно надеждна информация и анализ, по данни на Асоциацията за инсулт и афазия ежегодно в страната през последните години се регистрират над 45 000 нови случая годишно, а повече от 1,5 млн. са засегнати пряко или косвено у нас.

Сериозен проблем се явява ниското ниво на информираност на обществото относно ранното разпознаване на първите симптоми на инсулта: изтръпване или слабост в крайниците, лицева асиметрия /увисване на ъглите на устата/, нарушения в говора. Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел.112. Закъсненията могат да увредят сериозно мозъка, увеличавайки вероятността от тежка дългосрочна инвалидност и дори смърт.

Важно е да се знае, че ограничаването на рисковите фактори, ранното разпознаване на първите симптоми и навременният достъп до адекватна медицинска помощ могат да предотвратят голяма част от инсултите. Натрупаният до момента опит от пандемията от COVID-19 показва, че боледуването от коронавирусна инфекция също може да увеличи риска от инсулт.

В рамките на Националната кампания "Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“, от администрацията на община Пловдив напомнят, че за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт се предлагат различни общински, социални услуги информация, за които може да се получи на тел. 032 623 714.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
Европейско първенство по футбол 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: