ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Точат здраво секирата: Тузарската нощувка чукна 3500 лв. 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 24.04.2023Коментари (0)2279
©
Снимката е илюстративна
Очакваме 5 200 000 туристи от чужбина да дойдат на море у нас между май и октомври. Това съобщи за "Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Ръстът на посещенията ще е 7 процента, прогнозира експертът. С 1 милион повече до 14 милиона ще бъдат пътуванията на българите през летния сезон, изтъкна Драганов.

По-дълъг ще бъде престоят в курортите ни от туристите от по-далечните държави, докато съседите ще си правят предимно уикенд почивки. Екскурзиантите, които пристигат с чартъри от Централна и Западна Европа, ще стоят по една седмица на море у нас.

Полети

В периода от май до октомври 2023 г. на летище Бургас към момента има 25% повече планирани чартърни полета в сравнение с изпълнените през същия период на 2022 г., а на Варна с 27% повече. Това съобщиха от "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, компанията концесионер на летищата във Варна и Бургас.

Заявени са чартъри от и до Бургас до 69 дестинации в 22 държави, като най-много полети се очакват от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел.

За същия период на летище Варна са заявени чартърни полети до 44 дестинации в 19 държави. Най-много има от и до Полша, Германия, Чехия, Турция и Израел.

Хората от близките ни и съседни държави като Турция, Северна Македония, Румъния и други резервират хотели за по 3 дни. Драганов прогнозира още, че 1 млн. и 700 хил. българи ще изкарат ваканцията и отпуската си в чужбина.

Хотели

Новините за хотелиерите са добри. Ще има и обекти, които няма да отворят това лято, но това ще бъде заради липса на мениджмънт, на управление. Има обаче много нови хотели. По морето строителството не е спирало, а в страната има и нови СПА обекти, например в Казанлък.

Средната цена за нощувка ще се запази като миналата година. Тя е 35 лв. на ден в хижите и до 3500 лв. в луксозните апартаменти. Туристите вече не резервират цели пакети, а предпочитат сами да си определят какво ще желаят като допълнителна услуга от съответния хотел – мъжете например плащат, за да използват фитнес или да играят тенис, докато дамите залагат на фризьорски услуги, козметични и СПА процедури. Броят на използването на допълнителните услуги расте, каза още Драганов.

Условия

Някои от хотелите в хитовите ни курорти като Слънчев бряг са променили общовалидните условия за напускане на стаята. Вместо обичайния час – 12 ч., в който гостите трябва да освободят помещението, в много от хотелите в Слънчев бряг часът е по-ранен. Така туристите са длъжни да си тръгнат най-късно в 11 часа. Като комплимент към гостите си в хотелите предлагат безплатно ползване на сауна, както и отстъпки в тарифите за маникюр, педикюр или боядисване на коса. В най-луксозните места пък не приемат домашни любимци, а в други се допускат само котки и малки породи кучета.

Също така, ако гостите на хотела са под 20 човека, шведска маса не се предлага в местата за настаняване по морето и в зимните ни курорти, научи "Телеграф“. Предлагаме блок маса само ако имаме поне 20 души с резервации, иначе обедите и вечерите се сервират индивидуално без избора, който иначе имат туристите, коментираха хотелиери. Целта на условието е да се спестят разходите за храна и да не се изхвърлят продукти, уточниха от хотел в Пампорово.

Пускат самолети до 7 нови дестинации

Полети от летище Варна и Бургас тръгват до 7 нови дестинации тази година, съобщиха от фирмата концесионер. От Бургас ще може да летим до Ларнака, Кипър. За първи път от преди пандемията ще се изпълняват чартъри от Гьотеборг, Швеция; Шчечин, Полша; Падерборн, Германия, и Грьонинген, Нидерландия. От Варна пък за първи път полските авиолинии ЛОТ ще изпълняват както чартърни, така и редовни полети до новото летище на полската столица - Радом. Очакваме чартърни полети и до друга нова дестинация - Карлови Вари, Чехия.

Чартър с туристи от Брюксел се очаква да кацне на летището в Бургас ден преди Гергьовден. Във Варна пък каца чартър с германци от Лайпциг на 13 май. От летището обясниха, че туристи в Бургас пристигат още от 26 март по редовните линии, както и във Варна.

От 1 май националният авиопревозвач Bulgaria Air увеличава честотите на полетите си от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява по 3 на ден, а в събота и неделя ще осъществява по 2 дневно. През този летен сезон ще бъдат рестартирани няколко маршрута от скандинавските страни – Берген, Норвегия; Хелзинки, Финландия, и Олборг, Дания.

Планината по-скъпа

Планинските курорти през лятото се оказват по-скъпи от морските, показа проверка на "Телеграф“. За нощувка в Пампорово в двойна стая през юни например цените в много от хотелите тръгват от 89-90 лв., докато в Несебър за същото помещение и условия искат най-много по 82 лв. Става дума за оферти на база all inclusive в неголеми, но кокетни хотели. В цената влиза ползване на плувен басейн, сауна, безплатен паркинг, интернет, застраховка и туристическа такса. Деца до 6 години обикновено се настаняват без пари. Безплатната анулация без неустойка е до 10 дни преди настаняването, допълниха хотелиери.


Още по темата: общо новини по темата: 1247
03.01.2024 »
17.12.2023 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
предишна страница [ 1/208 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: