Тихомир Безлов: Задържаме незаконни мигранти, а след това те просто си тръгват

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
21:36 / 28.06.2023
2269
Лятно време потокът на мигранти рязко се увеличава. Ще наблюдаваме дали ще направим рекорд този година, защото първоначалните данни показваха, че има спад спрямо 2022 г., но последните залавяния в рамките на 4-5 дена показват друго. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Тихомир Безлов - главен експерт програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Има различни аспекти на темата на незаконна миграция и съответно поведението на българските служби и институции. Най-важното, което трябва да се знае е, че след като незаконните мигранти бъдат заловени, водят ги първо в Дирекция "Миграция“, регистрират ги, взимат им биометрия, след това ги водят в центровете на Държавната агенция за бежанците и от този момент нататък между четири-пет дни и две седмици тези хора напускат отново центровете. Това се случва, защото центровете са от свободен тип и може свободно да се напуска. И ако погледнете данните за миналата година, да кажем от около 20 000 незаконни мигранти, които са подали молба за статут, горе-долу 16 000 от молбите са прекратени, понеже хората просто ги няма вече в България. Защо се правят усилия да задържаме незаконните мигранти, при положение че ние ги завеждаме в тези центрове, а те просто си тръгват", коментира експертът.

По думите му темата за третирането на незаконната миграция е европейска тема, на Европейския съюз: "Миналата година България и Румъния получиха вето от Австрия и Холандия, основната причина беше, че Австрия искаше реформа в европейските правила спрямо незаконната миграция. И нейното условие беше, че тя няма да премахне ветото си, докато не бъде постигнато някакво споразумение. Преди седмица имаше първите съобщения, че е достигната някаква рамка на такова споразумение, как точно ще се третират, какво ще се случи с Дъблинското споразумение, респективно с Шенгенското споразумение, което също на практика не функционира в резултат на тази криза. Едно от исканията на Австрия беше проблемът с Шенгенското споразумение – че много страни престават да го спазват, защото се смятат заплашени. В случая с Австрия беше проблемът, че Германия извършва граничен контрол на границата с Австрия. Така че темата за нови правила, нови споразумения, свързани с незаконната миграция, са на дневен ред", коментира Тихомир Безлов.

Експертът подчерта, че е имало коментар и от страна на министър Калин Стоянов във връзка с новото споразумение, което поставяло България в неясна ситуация.

"Стоянов гласува "въздържал се“ на европейската среща. Проблемът с неяснотата на ситуацията е, че има детайли, които не са ясни, както и как ще се развият някои процедури. Например, страните, които не искат да приемат мигранти, трябва да плащат на страните, които са приели, и се говори за сума от 20 000 годишно, което трябва да се плаща на мигрант".

Безлов отбеляза, че в момента се водят изключително сложни преговори: "Част от причините са, че започна промяна в нагласите в Западна Европа. Едно от нещата, които се случиха –  миграцията предизвика вълна от спечелени избори от десни партии, като се започне от Италия и Швеция, Гърция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (376):
09.05.2024 Страхотна нова придобивка за Гранична полиция
25.04.2024 Задържаха 12 мигранти сред тях жени и деца
06.04.2024 Харманли на протест срещу бежанския лагер
05.04.2024 Шофьорът на камиона ковчег: Казаха ми да закопая умрелите, а другите да
пътуват
01.04.2024 Афганистанец и жена му българка са били пребити посред бял ден
31.03.2024 Протест "Вън мигрантите от България"
Още новини от Национални новини:
Цената на течното злато се покачва, как се отразява това на пазар...
Бизнесмeн: При мен няма заплата под 2000 лева
Спряха контрабанда на хиляди таблетки хапчета за полова мощ
Жители на български град започнали да живеят като "барони" заради...
КЗП с коментар за вейповете, наподобяващи детска играчка
Черешопроизводител: Символична цена от 1 лв. за кг череши за тези...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).