ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тенденция е завръщането на българите от чужбина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 06.12.2011Коментари (19)3199
© Plovdiv24.bg
Австрийският вестник "Ди Пресе", цитиран от "Дойче Веле", пише, че след промените през 1989 година около 1 милион българи напускат страната в посока Запад. Сега обаче все по-често се случва немислимото - хиляди българи се завръщат в родината.

Според австрийския социолог Аугуст Гехтер от Виенския център за социално обновление масовата емиграция е не само логична, но дори съвсем нормална фаза. Гехтер изброява три основни причини за това развитие:

Първо, по време на социализма излизането от страната е било забранено; второ, трудовият пазар се срива след промените; и трето, по време на социализма научният сектор е бил изкуствено раздут. След преминаването към пазарна икономика реално не е имало достатъчно работни места за всички тези учени. 11 процента от тях напускат България в периода 1989-1995 година, насочвайки се предимно към САЩ и Германия.

От известно време обаче се наблюдава известна промяна в миграционната статистика на страната: все повече българи се завръщат в родината си. Изданието цитира едно изследване на БАН, според което през последните 5 години около 450 000 души са се върнали в България. Цифрата вероятно е завишена, пише австрийското издание, но тенденцията е налице.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.12.2011 г.
+3
 
 
г-н Гехтер е забравил да поясни една основна причина, за това че българина се връща само на празниците да ги отпразнува с своите си и после отново отпътува защото в "нашата" родина е само за наши и за ваши и там не са добре дошли по-умните и интелигентните хора .На управлението е нужно прости хора ,хора с 8 клас само за да ги поставят за директори и те с лекота да фалирват всичко.
+3
 
 
Връщат се друг път.Доста мои познати които от години живеят в чужбина не искат и да чуят за връщане в България.А тези които се прибраха с надеждата да живеят тук ,след една година вече съжаляваха и се върнаха обратно .
+2
 
 
Даа, изследването на БАН е "най-достоверния" източник явно. Почти половината ни приятели са в чужбина и никой не си и помисля да се върне. Не им беше лесно в началото, но свикнаха и им хареса да живеят в по- подредени и сигурни държави. Вече дори не идват да видят и близките си, ами ги канят там. И най-жалкото е, че май не им е мъчно вече за тук.
+2
 
 
Нищо! До като ни управлява червената сган така ще бъде!Показа им се на тъпите гласоподаватели , какви мизерии и какви злоупотреби правят червените олигофрени , и че те са основния виновник за мизерията на хората , но те пак гласуват за тях. Това се нарича мазохизъм! На някой явно му е приятно да го клатушкат през панталонките и даже пита за още.
Aнонимен
на 06.12.2011 г.
+8
 
 
Ха ха, да не съм луд да се върна в ши*ания Булгаристан? Да получавам в пъти по-малка заплата, да ме тъпчат някакви самозабравени новобогаташи, да търпя тълпите диви селендури, да търпя издевателствата на мръсните цигани? Не. Какво по-точно ще ми даде Булгаристан повече от това което ми дава Германия?
+3
 
 
Кои се връщат? Хората с ниска квалификация. Те първи остават без работа , независимо дали тук или в чужбина. Мои познати заминават , но те са хора специалисти в определени области.
+7
 
 
Да се върна за да си плащам да ме мачкат и подиграват - топлофикация (плащаш и когато не ползваш), електорснабдяване (тока спира когато си искат), водоснабдяваме (спират водата когато си искат), общината (искат данък навреме, а нищо не получваш навреме без да бутнеш), доктора (ходиш си на частен), НАП (осигуровки за мизерна пенсия и то на някой друг), ми/по- лиция (лична карта и беззаконие), КАТ (книжка, регистария и преглед), банките (такса за всичко дори закриване на сметка), застрахователи (не плащат, но премийте са все нагоре) ...
+5
 
 
Вярно е, че кризата се отрази и доста българи бяха сакратени, но те не се връщат защото виждат, че тук има смисъл, а просто нямат избор. Някои от тях вече се връщат просто защото са остарели и искат да си изживеят старините на родното си място.
Aнонимен
на 06.12.2011 г.
+7
 
 
Аз пък имам наблюдение върху точно обратния процес. Все повече мои приятели и роднини напуснаха България в последните 5-6 години(някой временно, други за постоянно). Къде са тея дето се връщат, че не ги виждам. Познавам хора, които наистина имат намерение някой ден да се върнат, но реален релзултат от тези намерения досега не виждам. Откъде ги вадят тези статистики, изобщо не ми е ясно. Вероятно отново някаква конспирация от сорта "стойте си тук, вижте колко е лошо навън". Освен това тези, които се връщат, просто не са успели да се впишат в картинката там, където са били(нормално е да има такива хора). Но това го е имало винаги, така че не виждам тенденция.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: