ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Световният ден за борба с рака се отбелязва на 4 февруари
Автор: Пламена Николова 09:03 / 04.02.2020Коментари (0)1567
©
Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.  По данни от 2009 г. новозаболелите от всички туморни локализации у нас са 34 576 души. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване. По данни на Националния раков институт в САЩ  броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души като се очаква в близките 10 г. те да се увеличат с още 2 милиона.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни  фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът  за т. нар. пасивни пушачи. Все  по- често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.  Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.

Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и  да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощна на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани. С реализирането на проекти с финансиране от ЕС МЗ инвестира значителен ресурс в областта  на онкологичните заболявания. 140 млн. лева са предвидени за държавни болници в големите градове на страната, където ще бъдат изградени модерни онкологични центрове. Проектите  осигуряват най- съвременна медицинска апаратура, даваща възможност за ранна диагноза и съвременно лечение. Предвидени са средства и за общинските болници за обновяване на апаратурата и сградния им фонд. В областта на лекарственото лечение вече се прилагат ново поколение медикаменти, т.н. прицелна терапия, които са адресирани към точно определени клетки с конкретни характеристики.  

Усилията на МЗ и на специалистите-онколози са насочени към удължаване на преживяемостта посредством ранното откриване, първичната и вторичната профилактика, както и прилагането на единна терапевтична програма, основана на резултатите от международни многоцентрови проучвания. Министерство на здравеопазването  реализира проекта "Спри и се прегледай", който  дава началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации- рак на шийката на матката, рак на млечната жлеза и рак на колона и ректума. Програмата е с европейско финансиране и основната й цел е ранното откриване и навременно лечение на злокачествените заболявания. Утвърждаването и разширяването на здравната профилактика на населението и откриването на заболяването в ранен стадий води до по-ниски финансови разходи и възможност за пълно излекуване на пациентите. МЗ прави необходимото в хосписите да бъдат осигурявани палиативни грижи на онкологично болните в късните стадии на заболяването, което е практика в съвременните общества.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: