ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Създадоха специална комисия за Нотариуса
Автор: Самуил Иванов 12:59 / 07.02.2024Коментари (0)1549
©
Парламентът създава специална комисия, която ще установява всички факти и обстоятелства около дейността на Мартин Божанов – Нотариуса и има ли неправомерно влияние в съдебната система и обвързаност на висши магистрати с несъвместими със стандартите за независимост на третата власт, предаде репортер на "Фокус“.

Комисията се създава по предложение на трите управляващи партии ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През вчерашния ден бяха внесени два проекта на решения за комисии, които обаче имаха различен фокус. Първата на ГЕРБ-СДС и ДПС трябваше да установи обстоятелствата около убийството на Нотариуса, а втората, на ПП-ДБ, да провери има ли нерегламентирано влияние в правораздавателната система.

След обсъждания обаче управляващото мнозинство реши да обедини проектите си. Така комисията ще бъде една, тя ще се състои от 17 членове и ще работи в период от 3 месеца.

От ИТН и БСП имаха предложения, първо, комисията да установи и начина, по който е бил съставен кабинетът (бел. от ред. – заради информацията за влиянието на Алексей Петров), и второ, да излезе с предложения за законодателни промени.

Съставът на комисията е следният: Рая Назарян, Марин Маринов, Маноил Манев, Алкесандър Ненков, Росица Киров от ПГ на ГЕРБ-СДС. Никола Минчев, Людмила Илиева, Мирослав Иванов и Настимир Ананиев от ПГ на ПП-ДБ. Александър Рангелов, Ивайло Чорбов и Златан Златанов от ПГ на "Възраждане". Ертен Анисова, Хамид Хамид и Гюнер Ахмед от ПГ на ДПС. Атанас Зафиров от БСП. Гроздан Караджов от ИТН. 

Председател ще бъде Никола Минчев, а заместник-председатели Маноил Манев и Хамид Хамид. 

В хода на обсъжданията другите кандидати за председател на комисията бяха Златан Златанов и Гроздан Караджов

В хода на дебатите от от ИТН заявиха, че ще подкрепят и двата проекта за комисии. Гроздан Караджов обаче пожела да има комисия, която да установи какви са връзките Кирил Петков с "ъндърграунда“. Неговото предложение идва във връзка с участието на Алексей Петров в създаването на правителството.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ коментира, че предложението на ИТН цели изместването на фокуса от случващото се в съдебната система. Според него в общественото пространство са били изнесени факти за бездействието на магистрати.

От "Възраждане“ също заявиха, че ще подкрепят създаването на специалните комисии. Според Петър Петров винаги трябвало да се изнасят данни за опити за влияние върху магистрати. Той обаче бе критичен, към мотивите за комисията, предложена от ПП-ДБ. Петров коментира, че ВСС не можело да функционира от промените в Основния закон и предстоящата процедура за неговото обновяване. Той също така бе и критичен към заявката, че магистрати ще вземат участие в комисиите, за да кажат за оказван натиск върху тях.

Надежда Йорданов заяви от парламентарната трибуна, че информацията за това, че български съдии и висши магистрати са били заплашвани символизира липсата на правова държава. По думите ѝ задължение на парламента е да вземе мерки срещу случващото се. Тя призова партиите да не политизират темата.

Корнелия Нинова заяви, че БСП подкрепя всички форми на работата на парламента, които водят до прозрачност. Тя разкритикува ПП-ДБ заради това, че правят според нея неефективни промени в съдебната система. Лидерът на левицата направи предложение комисията да излезе със заключение за нови промени в законите, касаещи осъществяването на реформата на съдебната власт.


Още по темата: общо новини по темата: 138
19.04.2024 »
04.04.2024 »
02.04.2024 »
02.04.2024 »
01.04.2024 »
31.03.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: