Сурови глоби за всеки, който бъде спипан с фалшив болничен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:13 / 23.01.2020
15681
Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблема с фалшивите медицински документи, ползвани за почивки, предава "Монитор". След засилена кампания на работодателските организации преди дни НОИ публикува анализ по темата.

Да се променят правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност, като личните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен непрекъснато, а не 14 дни, както е сега, за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година, беше предложено в анализа, обхващащ периода 2016-2019 г. Останалите заинтересовани страни също са поканени да дадат предложения за справяне с проблема, единствено синдикатите не са подали мерки според информация на медията.

Повечето идеи са за засилване на контрола на институциите против издаването на фалшиви документи. Част от тях са предложени от ИА "Главна инспекция по труда" (ГИТ). От агенцията смятат, че основните режими на болничния лист трябва да останат само три болничен, санаторно-курортен, домашен. Сега последният режим се нарича свободен и трябва да отпадне според ГИТ. Лицата, които не спазват предписанията и самия режим на лечение, ще бъдат санкционирани с размера на целия болничен лист, а не само на деня, през който е установено неспазването на режима, както е сега.

От ГИТ предлагат и дисциплинарно наказание на служителя и отмяна, ако установи фалшив болничен. Дисциплинарното производство до момента е записано в Кодекса на труда само за конкретни случаи - когато лицето не ходи на работа системно, ходи в нетрезво състояние и т. н. Срещу схемите за фалшиви хоспитализации, с които се източва здравната каса, се предлага при установяване на измама автоматично на лицето да му се прекратява болничният и да не му се изплаща. Бизнесът подкрепя повечето предложения за повече контрол, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).