ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Съдът постанови: Премиерът трябва да плати обезщетение на Елена Йончева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:03 / 09.04.2019Коментари (0)4337
©
Депутатката от БСП Елена Йончева осъди премиера да й заплати 5000 лв като обезщетение за претърпени неимуществени вреди,  причинени от негово публично изказване. Днес състав на Софийски градски съд потвърди решението на Районния съд.

СГС обаче отмени частта от решението на първоинстанционния съд, с което политическа партия ГЕРБ беше осъдена солидарно с Борисов да плати същото обезщетение на Йончева.

Тя заведе делото заради две изказвания на премиера по време на предизборната кампания през 2017 година, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за нейни интервюта, докато беше журналистка. Съдът приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от думите: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати".

Другата реплика, която според магистратите, навредила на Йончева, е "...бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава..." (става дума за бившия й приятел Сергей Станишев - б.р.).

Още на първа инстанция депутатката искаше 20 000 лева обезщетение, но съдът не уважи тази сума. Пред съда Йончева заяви, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ беше заради това, че Борисов говори от името на партията.

Премиерът и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като заявиха, че в речта си в предизборната кампания той говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея, пише дир.бг. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев. Освен това, като публична личност, трябвало да има и по-висока търпимост към критика и да не се засяга от нея. Според ГЕРБ пък отговорността по Закона за задълженията и договорите е алтернативна и не може да се претендира като солидарна.

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. Защитата му оспори запис на Нова телевизия, който бил монтиран и затова бил негоден като доказателство. Съдът обаче отхвърли възражението, като любопитно беше, че се позова и на разпитания като свидетел Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той сам потвърдил, че Борисов е изрекъл точно тези думи в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетение.

 

В решението си още Районният съд подчерта, че думите на премиера са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: