ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Станишев: Амбицията ни е да модернизираме всички студентски общежития
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:31 / 25.05.2008Коментари (0)1340
©
Министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев обсъдиха с Националното представителство на студентските съвети програмата за модернизиране на студентските общежития. Те са 126 в цялата страна с над 50 000 легла. На среща в Университета за архитектура, строителство и градоустройство премиерът обяви амбицията на правителството да се модернизира цялата база, за да могат младите хора на България да живеят в нормални условия.

Той информира представителите на студентите за решението на Министерския съвет програмата да стартира веднага със заделените за тази цел 50 млн. лв. Ще предвидим средства в същия размер и за следващата година, пое ангажимент министър-председателят.

На срещата беше дискутирано конкретно в кои градове, към кои университети и блокове да бъде насочен финансовия ресурс. „Искахме да чуем мнението на студентите и се уточнихме, че това трябва да стане на базата на справедлива оценка за състоянието на общежитията и броя на леглата в отделните градове", съобщи пред журналисти премиерът Станишев. В понеделник ще има нова среща със студентските съвети по въпросите за оптимизирането на условията в общежитията, а в сряда ще бъдат обявени обществените поръчки, за да бъде използван максимално летният сезон за извършването на ремонтните дейности, допълни министър Вълчев.

На срещата е уточнено също до септември т. г., съгласувано с НПСС, да бъдат предложени промени в нормативната уредба, които да доведат до по-добро стопанисване на самите общежития.

Другите обсъждани теми бяха за намерението на правителството да използва възможностите на Оперативна програма „Човешки ресурси" за допълнителни стипендии, както и за увеличаване на заплащането на докторантите от 250 лв. на 450 лв. от 1 юли тази година. Очаква се предложението да бъде прието още на следващото заседание на кабинета, съобщи премиерът Станишев. Според него това е важно за младите учени, които искат да се развиват, за да се гради в България модерна икономика, основана на знанието.

Студентите изразиха пред министър-председателя задоволството си от предложения от правителството закон за студентското кредитиране, който се дискутира повече от 10 години в публичното пространство. „Може да се каже, че студентските съвети са съавтори на законопроекта", върна жеста премиерът. Той оцени проекта като добър и като философия, и като социална насоченост, и като важен елемент от демографската политика, защото има ясен механизъм на опрощаване и поемане на кредита от държавата при раждане на второ дете.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: