"Специален" режим за един от братята, изнасилили и убили 77-годишна жена в Провадия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:33 / 09.12.2021
2774
Варненският окръжен съд замени режима на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода“  от "строг“ на най- тежкия - "специален“ на 18 г. Осман Ю. През 2019 г. Окръжен съд – Варна го призна за виновен и му определи 8 години и 8 месеца затвор, за това, че заедно със Станислав М., като непълнолетни, са ограбили, изнасилили и убили 77-годишна жена. Когато извършили тежкото престъпление в Провадия през ноември 2017 год.,  Осман бил 14-годишен, а Станислав на 16-години.

Заради възрастта си, двамата започнали изтърпяване на присъдите си в  поправителния дом към Затвора-Враца. След няколко месеца Осман Ю. извършил бягство, отнел автомобил и получил нова присъда. В затворническото му досие е посочено, че през юни 2020 г. служителите на затвора се наложило да употребят сила, заради неговото неконтролируемо и агресивно поведение, унищожено имущество и опасност от нараняване на длъжностно лице. Със съдебно определение били отменени изцяло зачетените му 125 работни дни. След навършване на пълнолетие Осман Ю. бил преместен в Затвора – Варна. Видно от становището на затворническата администрация, целият период на пенитенциарно третиране спрямо него бил белязан от незачитане на наложените ограничения и липса на мотивация за спиране на правонарушенията. Писмено отказал да полага труд. Последната му оценка на риска от рецидив се повишила на 91 точки - голяма вероятност да повтори деянията си и висок риск от вреди към обществото и местата за лишаване от свобода. Осман Ю. имал 7 наказания и нито една награда.  Срещу него са в ход нови две преписки за физическа саморазправа с други лишени от свобода. Негативната линия в поведението му ескалирала, като за кратък период от време проявил вербална и физическа агресия, спрямо други затворници и служители на институцията. Администрацията на затвора посочва, че "деянията се характеризират с особен цинизъм, дързост, арогантност, неконтролируема агресивност и създават опасност за живота и здравето на останалите лишени от свобода и служителите от надзорно-охранителния състав“.

Като взе предвид обстоятелствата по делото и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени, че са налице грубост и системност в извършените от Осман Ю. нарушения на реда и дисциплината, и наложените му с присъдата ограничения. Според съда той влияе отрицателно на останалите лишени от свобода. Анализът на поведението му води до извода, че то представлява опасност за живота и здравето на всички около него. Съдът прие предложението на началника на Затвора -Варна за законосъобразно и мотивирано, поради което замени режима на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода“ на Осман Ю. от "строг“ на "специален“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване.

През юни тази година съдът определи по-тежък режим и на другия съизвършител на престъплението - Станислав М., който изтърпява 10 –годишната си присъда при "строг“ режим.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).