ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Соломон Паси за "Фокус": Партиите могат да стигнат до консенсус, но го правят по най-трудния начин
Автор: Алена Соколчева 15:07 / 16.05.2023Коментари (0)1269
© Фокус
"В края на краищата, би трябвало да стигнат до консенсус, но го правят по трудния начин, който става и все по-труден. И няма как нещата да се получат лесно, ако ги правиш по трудния начин." Това заяви за "Фокус" Соломон Паси относно възможността за съставяне на редовно правителство и ще могат ли партиите да направят нужните компромиси. 

Основателят и президент на Атлантическия клуб в България присъства като организатор на Форума "ЕС се среща с Балканите“, който се проведе в София и събра на едно място високопоставени представители на Европейския съюз, настоящи и бивши министри от региона, дипломати и анализатори. 

Относно събитието Паси заяви, че е посветено на 50-та годишнина от политиката на разширяване на ЕС и обясни: "Ние като държава цели 17 от тези 50 години сме се грижили и сме се борили за това разширение, а именно за разширението с България. Започнахме през 1990 година във Великото народно събрание и приключихме процеса през 2005-та година с подписването и 2007 г. с присъединяването към ЕС. Разбира се, присъединяването към ЕС минава категорично през присъединяването към НАТО, така беше с много държави, така беше и с България."

По думите му и сега страната ни продължава да дава своя принос за разширението на ЕС, защото това е процес, който не може да спре и добави, че това е разширяване на благосъстоянието, разширяване на демокрацията по географски обхват.

Като ключов момент, той отбеляза двете световни войни и как хората в Европа, нашите предшественици, са се опитвали много-много да положат различни усилия, за да се спре войната, но не са успели.

"Защо не са успели? Ами защото е имало едно липсващо звено в това усилие и това липсващо звено се нарича Съединени американски щати. Едва когато Рузвелт и Чърчил подписват Атлантическата харта през 1941 г., те дават визията за новия световен ред, създаването на ООН, деверсификацията на Германия, нюрнбергските процеси срещу Хитлер. И така се стига до това, че Маршал плана в последствие обогати Европа, възстанови Европа и даде шанс да създадем Европейския съюз, а преди това и НАТО. Това, от което днес имаме остра необходимост, това е следващият такъв трансконтинентален скок, какъвто беше направен със създаването на НАТО."

Според Соломон Паси този трансконтинентален скок е мост между Европа и Индия, защото процесите в света вече се влияят много по-малко от микроусилия.

"Ние, тук на Балканите можем да вземем микрорешения по микропроблеми, но големите проблеми са макропроблеми. Войната в Украйна не е въпрос, който можем да решим ние, тук на Балканите, за това ни трябва световно, глобално решение и точно заради това, защото към това, разбира се, се добавя ролята на Китай в света. И точно за това, на нас ни е жизнено необходима връзка между нас, Запада и азиатските демокрации с които на първо, и най-важно място, бих подчертал Индия", посочи той. 

Бившият външен министър уточни, че Индия е държава израсла и създадена при други обстоятелства, в друга култура, в култура на необвързаните, на които тя е основател от преди десетилетия.

"Много, много, много трябва да се работи за необходимото задълбочаване на връзките между НАТО и Индия и общо казано Запада и Индия", заключи той.



Още по темата: общо новини по темата: 854
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: