ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Собственикът на "Вера Су" цели затопяване на кораба, за да получи застраховката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:31 / 10.10.2021Коментари (0)4530
©
"Корабособственикът умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба "Вера Су" и неговия товар и го води към затопяване, с идеята да получи сумите от застраховката“, това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Той проведе поредица от срещи в Морска администрация - Варна във връзка с разрешаването на ситуацията около тования кораб "Вера Су". Министърът се срещна с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара. По време на срещата с тях бе обяснено на министъра, че те имат готовност и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик.

Компаниите "Смит салдидж“ и "Мултрашип“ са сред най-добрите оператори в света по спасяването на кораби, с много висок репутационен рейтинг. Според тях съвкупността от фактори – липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и лошите атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Министър Христо Алексиев ги информира, че към момента българската държава вече предприе мерки за създаване на организация за евакуация на екипажа, което се случи преди няколко дни, мерки по източването на горивото и горивно-смазочните материали, с което ограничи на 95 % риска от разлив в Черно море и в момента предприема действия по процедурата за разтоварване на карбамида по безопасен за околната среда начин.

Министър Христо Алексиев проведе срещи и с всички представители на застрахователните компании, ангажирани с случая "Вера Су". Алексиев настоя за пълна координация между различните заинтересовани страни и своевременна информация за формалната позиция и планове по спасяването на кораба от страна на корабособственика. Министърът постави въпроса за пълното възстановяване на разходите, направени от българската държава до момента и бъдещите такива. Застрахователите на товара споделиха с министъра притеснението си от разнопосочните сигнали на корабособственика, който изпраща различни съобщения към различните страни. Според министър Алексиев това може да се интерпретира, като изкуствено забавяне на процеса по спасяване на кораба, с цел реализиране на приходи от застраховка.

"Няма да толерирам по никакъв начин такова поведение спрямо българската държава. Всички заинтересовани страни работим в пълна координация, за да се защити интереса на страната ни, да се минимизира негативното влияние върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна манипулация. Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети.“

В утрешния ден, представители на Изпълнителна агенция "Морска администрация“, на салвидж компанията и на застрахователите ще направят оглед на актуалното състояние на кораба и ще представят писмени предложения към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по спасителната акция. След огледа, приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори (ГСМ) и др.


Още по темата: общо новини по темата: 66
28.09.2022 »
08.09.2022 »
14.02.2022 »
07.01.2022 »
06.12.2021 »
01.12.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: