ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
След ужаса на детството в сиропиталище - днес Алекс търси коренените си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:36 / 18.12.2022Коментари (0)2851
© bTV
45-годишната Александра Шехтова търси началото на своята история. Първите 6 години от живота ѝ преминават в дом за сираци. Предстоят ѝ и две неуспешни осиновявания, докато пристигне в дома на своите осиновители. За цялото си детство има едва няколко снимки. Историята на Алекс има много неизвестни, но основните сред тях са къде е родена и кои са биолoгичните ѝ родители.

Алекс сподели част от своята история пред Петя Дикова с надеждата, че ще открие своята идентичност. 

Тя е родена на 13 октомври, 1977 г. – или в Кърджали, или в Хасково.

"Съдбата има невероятна фантазия. Името, което получавам след раждането си, е Данаила. В дома, в който бях, ме наричаха Дани. Александра Шехтова е човекът, който се "ражда“ след осиновяването. Не знам къде съм родена – по документи първоначално беше уж в Самоков, после уж в Хасково“, разказва жената, която търси своя произход.

"Когато съм пристигнала в дома в Хасково – на 3-4 години, съм била руса и със сини очи, светъл тип. Но точно за една нощ аз съм потъмняла – станала съм кестенява с кафяви очи. Това вероятно е реакция на изоставянето“, споделя Алекс.

В сиропиталището, в което расте, тя изживява детските си ужаси, които я формират като жена, която се усмихва тъжно. В първите 6 години от живота си живее във физическо насилие и страх.

Дните в дома, в който е настанена, преминават строго по график, под режим – става се в определени часове, проверява се дали някой се е напишкал. Когато има такъв, то той изтърпява своето наказание – побой. На закуска всеки получава половин порция и няма право на допълнителна. Същевременно тоалетните били постоянно заключени, дори когато децата са навън в двора. Отключват се само в определени моменти. Защо – остава неясно.

"Когато преживяваш агресия, насилие и извращения, няма как да се усмихваш. Ласки, топло отношение и нежност - нямаше. Грубостта и агресията ми идваха в повече, но в един момент дори побоищата спират да ти правят впечатление. Чакаш поредната доза малтретиране, докато ти дойде времето за хранене“, разказва Алекс, която наскоро описва живота си и в книга. Отново с надежда – някой да разпознае детайл от историята ѝ и тя да събере частиците от живота, които ѝ липсват.

Децата от сиропиталището развили ненавист към определени вкусове и храни. Алекс изпитва такава към маслини. След като вечер били сервирани купички с маслини, децата били принуждавани да ги изяждат с костилките. Имало и заплахи - не трябвало да има нито една костилка на земята.

Спомня си, че по време на една Коледа децата от сиропиталището били изведени на разходка из града. Алекс тогава разбрала, че светът е много по-различен и голям, впечатлява се от празничните светлини и отвореното пространство.

Съдбата на Алекс ѝ е отредила три осиновявания. При първото обаче хората, които са искали да я осиновят, загинали при катастрофа, второто – било неуспешно, а третото осиновяване вече се случило официално. След него тя се озовава в Самоков.

Най-хубавият спомен от детството за Алекс е именно моментът на осиновяването. "Кое дете не иска да се махне от такова място и да има семейство и дом, уют, майка и баща? А не да заспива при заключени тоалетни в тъмното“, казва тя.

Алекс се надява, ако някой я припознае в този разказ, да придобие смелост и да сподели.

"Колкото повече време минава, толкова по-малко хора остават живи, които да имат информация за моето раждане, от онова време“, казва Алекс.

Осиновителят ми беше доста влиятелен човек в Самоков - почетен гражданин на града, началник на финансовия отдел. Казваше Васил Николов Шехтов, а майка ми Донка Ангелова Шехтова и аз нося тяхната фамилия.

Александра Шехтова пише книга, която посвещава на биологичната си майка.

"Ако тази книга попадне в нейните ръце или в някой, който би могъл да разпознае нещо от позната за него история, ще се радвам да се свърже с мен“. Тази книга е и за биологичните родители, които са се отказали от собствените си деца и функцията на родителството.

Законът не позволява на осиновените да намерят корените си и да разберат откъде е тръгнал техният живот. Той ни дискриминира, аз нямам своята идентичност. Този роман няма да е интересен в Западна Европа, защото там темата за осиновяването се поставя по друг начин. Когато тук някой разбере, че съм осиновена, казва "Ох, извинявай!“. Защо ми се извиняват? Моята съдба просто е тръгнала от някакво сиропиталище. Или казват "О, ама тя е осиновена, кой знае каква ѝ е кръвта, какви са ѝ родителите““, споделя Алекс.

Тя не разбира хора, които са решили да осиновят дете, но след това са срещнали трудности и решават да се откажат от него.

"Ама аз не съм стока, за да ме връщате. Провалът е за вас като родител, детето не е проблем. Ако родите дете, които във времето има проблеми, ще го оставите ли? На тези деца не се гледа като на стока, а на осиновените – се“, коментира Алекс.

Алекс си пожелава за Коледа да стигне до дъното на тази история и да открие биологичните си родители.

Последната ѝ надежда сте вие. Ако нейната история ви е позната, свържете се с нас - пишете ни на news@btv.bg. Александра има насрочено дело в съда в Кърджали - тя се е обърнала към адвокат Жанета Бюлекова, която има огромен опит при дела за разкриване на произхода.

В България може би е последният останал непроменен закон в цяла Европа, който не позволява достъп до информация на осиновените за биологичните им родители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: