ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Слави Василев: Доставките на газ не могат да бъдат гарантирани без "Газпром"
Автор: Йоланда Пелова 12:36 / 01.09.2022Коментари (3)1621
© БГНЕС
Енергийната система на държавата е в абсолютна неспособност да гарантира вноса на природен газ отвъд октомври месец, ако веднага не седнем на преговори с "Газпром“. Това коментира политологът Слави Василев за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

"Разрухата в енергетиката от наследството на Кирил Петков е повсеместна. И ако служебният кабинет, т.е. президентът не проявят смелост, ако Радев не жертва част от политическия си капитал, защото в момента настроенията спрямо Русия в българското общество са доста нагнетени, войната в Украйна не помага. И това поставя президента в една изключително деликатна ситуация, т.е. и служебното правителство, а именно – или да осъзнаем, че енергийната система на държавата е в абсолютна неспособност да гарантира вноса на природен газ отвъд октомври месец, ако веднага не седнем на преговори с "Газпром“. Това, разбира се, ще рефлектира върху рейтинга на правителството и на президента, защото това е една изкуствено нагнетена тема, изкуствено напрежение“, каза той.

Според него обществото се е фокусирало върху темата "Газпром“, но проблемът с доставките с газ ще доведе до сериозни последствия.

"Аз наистина не мога да си обясня защо хората са толкова фиксирани на тема "Газпром“. Това е една търговска сделка и обстоятелството, че е руска компания, не трябва толкова да взема предвид отношението на хората към тоя проблем. Така че вчера, когато написах в социалната мрежа, че липсата на топла вода е най-малкото, което ще усетят, аз смятам, че това беше един разширен контекст, че войната в Украйна и последствията на войната в Украйна са толкова мащабни, сериозни и ще разместят толкова много пластове в Европа, че проблемът няма да е само тази зима“, уточни той.

Той е на мнение, че руският газ не може да бъде заменен със синьо гориво от други източници, тъй като в Европа не съществува необходимата инфраструктура.

"Проблемът за Европа като цяло – България е част от Европейския съюз, слава на Бога, но за съжаление, ние се оказваме отново такава страна, която има потенциал да загуби битката, защото политиката на Кремъл към Европа и към Европейския съюз е да отслаби Европа и Европейския съюз и причината Кремъл да иска да отслаби Европа и Европейския съюз е, защото без Европа САЩ не могат да направят нищо в Украйна. САЩ имат нужда от Европейския съюз и от Европа на своя страна, за да могат да влияят в процесите в Украйна. И начинът, по който руската държава ще се опита да повлияе в Европа, е икономически. Начинът, по който Русия ще повлияе икономически на Европа, е спирайки въглеводородите. И това ще задуши по същество европейската икономика в краткосрочен план, защото както България, така и много други страни в Европейския съюз, те не могат веднага да заместят руската газ по простата причина, че няма инфраструктура. И затова вчера написах, че проблемът е много по-мащабен, много по-сериозен. И аз смятам, че България трябваше да има различно отношение към "Газпром“ най-малкото, защото ние не сме в състояние, нямаме инфраструктурата да внасяме втечнен газ. Това е мит“, заяви той.

"Двата танкера, които Кирил Петков внесе, те бяха продадени от "Булгаргаз“ на "Боташ“ – това е турският газов оператор, който ни върна същото количество газ чрез "Турски поток“, руска газ, впрочем, със завишени цени. Т.е. диверсификация без наличието на инфраструктура е невъзможна, а в момента ние нямаме инфраструктура. Ние трябва да ползваме единствения терминал за регазификация на втечнен газ, с който българската газопреносна мрежа има връзка – "Ревитуса“ в Атина. Той е един терминал, абсолютно не е в състояние да компенсира липсващите 2 милиарда кубически метра газ, които трябва отнякъде да дойдат“, уточни политологът.

Слави Василев смята, че е възможно България да претърпи загуба, ако се стигне до арбитражно дело с "Газпром“ и припомни случаят, в който страната бе осъдена да заплати атомните реактори за "Белене“ на руската компания "Росатом“.

"Нови решения, нови идеи не може да има. Надявам се служебното правителство да успее не само да възобнови, защото те са възобновени, преговорите с "Газпром“, но да постигнем ефективни решения. Там програмата максимум е невзетите 2 милиарда кубически метра газ по договора, който Кирил Петков едностранно наруши – искам да кажа отново за нашите слушатели, българското правителство, против спекулациите в обществото, че "Газпром“ е спрял газа за България, това не е вярно. "Газпром“ предложи нови условия на всичките си контрагенти в Европейския съюз, които да позволят продължаването на изпълнението на договорите, предвид новите санкции, които навлязоха, и "Газпром“ предложи на "Булгаргаз“ да плащаме не в сметката "Сити Банк“ – Ню Йорк в щатски долари, която беше блокирана, а в нова сметка на "Газпромбанк“ в Швейцария. И ние трябваше да плащаме в щатски долари, "Газпромбанк“ ги превалутира в рубли за своя сметка и ние си получаваме газа.

Правителството на Кирил Петков отказа да направи това, в резултат на което ние спряхме да получаваме природния газ, който беше заявен по договора – това са 3 милиарда кубически метра, и невзетите количества са предмет на спор между "Булгаргаз“ и "Газпром експорт“, защото тези невзети количества се режират с клаузата Take or pay, което значи, че ние трябва да ги платим, независимо дали ще ги вземем, или не.

Задачата на служебното правителство е да договори с "Газпром“ съдбата на тези 2 милиарда кубически метра газ, т.е. ние да ги вземем, а не само да ги платим. И тук е много важно да се маркира, че ако ние не се споразумеем с "Газпром“ сега, тези 2 милиарда кубически метра газ ще бъдат предмет на едно дело и изходът на това арбитражно дело – не знам дали помните какво стана с "Белене“, колкото и да ни обясняваха, че ние ще сме в позицията на сигурност и позиция на печеливш – ми се струват повече от неясни“, обясни Василев.


Още по темата: общо новини по темата: 981
22.02.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
14.11.2022 »
предишна страница [ 1/164 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.09.2022 г.
0
 
 
Този червен боклук всеки път застава на амбразурата, за да защитава некадърника Радев и неговота червена клика от сричащи военни!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 01.09.2022 г.
0
 
 
Доставките на газ не могат да бъдат гарантирани СЪС "газпром"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: