ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Слабото място на хиляди шофьори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 03.05.2024Коментари (9)43493
©
Какви са правилата за движение, ако вече сме вътре в кръгово кръстовище, което има 2 или повече ленти за движение? Как е правилно да се движим и кой е с предимство?

Ако няма поставени допълнителни пътни знаци вътре в самото кръгово кръстовище относно предимството и самите ленти за движение, то съгласно закона за движение по пътищата завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока на движението! А когато лентите са обозначени за движение в съответна посока – от лента, предназначена за завиване надясно. 

Ако вече сте навлезли в кръговото, за което няма обозначение за посоката на движение на съответните ленти, и искате да преминете в съседна лента на движение, то вие сте длъжен да пропусне пътните превозни средства, които вече се движат по нея. Като ако такава маневра трябва едновременно да се извърши от 2 ППС от две съседни пътни ленти, то с предимство е водачът на ППС, което се намира в дясната пътна лента!

Например, ако вие се движите в средната от 3 пътни ленти (вътре в кръговото) и искате да преминете в най-дясната пътна лента, сте длъжен да пропуснете движещите се по нея ППС и едва тогава да преминете в нея. 

Ако сте пропуснали изхода си, и не сте успели да се престроите навреме (ако сте навлезли в неправилната лента), по-добре направете още един кръг в кръстовището, докато се уверите, че ще може безопасно да се престроите в съседната лента или за да напуснете кръстовището безопасно. 

Ако има само 2 ленти за движение и повече от 2 изхода, но няма обозначение за посоката на движение на съответните ленти, то тогава най-добре е да следвате правилото:  

1. Използвайте дясната лента, за да продължите надясно или направо – т.е. искате да излезете от 1-вия или 2-рия изход.

2. Използвайте лявата лента, за продължите наляво или направо (т.е. искате да излезете от 2-рия, 3-тия или следващ изход на кръговото кръстовище.  

Избягвайте да сменяте лентата за движение, докато не излезете от кръговото кръстовище.  

Важно: Пътните знаци и маркировката на пътните ленти вътре в кръговото кръстовище (ако има такива) определят посоката на движение, а не предимството!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абсолютно си прав ,влиза се без мигач на ляво и се излиза с десен ,левия мигач заблуждава чакащия да навлезе в кръговото.
+1
 
 
Всичко което изисква движение в крива е слабо място на пловдивският шофьор, кръгови с няколко ленти, ленти които не продължават направо след светофара, всякаква хоризонтална маркировка която не трябва да се пресича.... "давай аз си карам направо"
+3
 
 
И не на последно място - в кръговото се влиза БЕЗ мигач! В кръговото се дава ВИНАГИ десен мигач преди да се напусне то през съответния изход! В България това е абсолютна рядкост да се види! Дори се наблюдават невероятни глупости, например водачът има за цел трети изход от кръговото, което чисто като местоположение е вляво от изходния път и се дава ляв мигач.... трагедия!
0
 
 
В цяла цивилизована Европа кръговите се доказаха и се налагат като най-удачните и пропускливи кръстовища, само тука, в рая на туткавите и неадекватни водачи и управници те създават проблеми !
+4
 
 
По възможност , си ползвам дясната лента когато ще излизам или съм за втория излаз , дясностоящ съм и нямам ядове . Много хора секат лентите в кръговото и берат ядове Най голямата глупост , три ленти в кръговото към две за пътя , пример Асеновградско шосе !
0
 
 
“Избягвайте да сменяте лентата за движение, докато не излезете от кръговото кръстовище.” Пълна глупост! И как ще излезна на втория изход или на третия без да сменя лента?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Войната в Украйна
Катастрофи в България
Народен събор Пловдив 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: