ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Скандално видео: Пияни до козирката преподаватели в Ректората!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:06 / 29.11.2013Коментари (44)9587
© YouTube
"Морал на градус" - така се казва видео, заснето от Ранобудните студенти на 27 ноември, и разпространено в интернет. В декларация, изпратена до Plovdiv24.bg, те разказват за "импровизирано "матине", съсредоточено около персоните на двама изтъкнати професори". Става въпрос за проф. д-р Костадин Рабаджиев - ръководител Катедра "Археология", и проф. дин Драгомир Драганов.

"Последните грубо нарушаваха не само режима на Окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки един член на обществото въобще би следвало да спазват. С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си", пишат Ранобудните.

На видеото двамата се виждат в състояние на загубена координация и равновесие, според протестиращите студенти вследствие на алкохол.

Публикуваме и декларацията на Ранобудните студенти без редакция и съкращения:

"ГРАДУСЪТ НА МОРАЛА - DRINK AND TEACH

На 26-ти ноември, в девет и половина вечерта, в Аулата започна обичайното Общо събрание на Ранобудните студенти. То продължи в разгорещени дебати за следващите стъпки на окупацията чак до 3 часа сутринта на следващия ден. След като дискусиите приключиха част от студентите се отправиха към Южното крило на Ректората с надеждата най-после да вечерят. Този план обаче претърпя неочакван обрат, след като Ранобудните случайно се натъкнаха на импровизирано "матине", съсредоточено около персоните на двама изтъкнати професори. Последните грубо нарушаваха не само режима на Окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки един член на обществото въобще би следвало да спазват. С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си. "Добре дошли!" - отрониха преподавателите. "Добре заварили, но май, че ние сме заварили!" - отвърнаха Ранобудните, които въобще не си бяха лягали. Този отговор разбуди и разбуни духовете и съзнанията в залата до такава степен, че по-координираният професор чевръсто се опита да прогони със сила наглите окупатори, които си позволяваха да поставят под въпрос абсолютната му власт на Ръководител катедра като основание за превръщането на академичната територия в среднощен локал. Крахът на инициативата за физическо въздействие и неуспешният опит на втория преподавател да се ориентира в обстановката и да разпознае новодошлите доведоха до по-дипломатичен подход, въплътен в покана за присъединяване към заформилия се терен. 

След изясняване на позициите в спора се стигна до решение за напускане на залата, чието привеждане в действие доведе до сложна хореография с кулминация в три акробатични падания, изпълнени от двама професори и един чин. С рефрен на уста "мишките да се махат" преподавателите се затътриха с валсова стъпка и известна доза пируети към кабинетите си, като всеки от тях се шмугна в собственото си обиталище, вероятно в израз на обвиненията, че окупацията води до разделяне на академичната общност. Своеобразната контраокупация на катедрените кабинети загуби координация, след като една част от академичните авторитети напусна работното си място около час преди започването на първите лекции. От своя страна, по-радикалното крило остана заключено за неопределено време, като беше забелязано около 9 часа сутринта да се завръща в личната си цитадела с кофичка кисело мляко в ръка.

Това, че представяме събитията от тази нелепа нощ с ирония ни най-малко не означава, че сериозността на ситуацията трябва да се подценява и има няколко основни факта, които трябва да бъдат коментирани пред обществ

ото. На първо място не считаме за етично и коректно да бъдем въвлечени в подобна жалка ситуация именно от преподаватели, които многократно публично са заявявали, че окупацията им пречи да провеждат учебния процес в сградата на Ректората и възпрепятства научната им дейност. В израз на тази позиция те са положили своите подписи в организираната срещу Ранобудните подписка, подкрепена и с порядъчен брой медийни изяви против Окупацията. Многократно сме били несъстоятелно обвинявани в частни разговори и в публичното пространство, че се възползваме от академичната автономия, за да провеждаме политическа пропаганда. Но нашите обществени прокурори се възползваха от същата тази неприкосновеност на университетската територия, за да се доведат до състояние, в което отдавна биха били отведени в изтрезвителя от органите на реда, ако не бяха дебелите стени на Алма Матер.

Заявяваме, че участниците в среднощното "матине" не са лицето на Университета. Ние се гордеем, че сме част от академичната общност не заради тях, а заради онези преподаватели, от които научаваме как да работим успешно, но и как да живеем достойно. Искаме ясно да разграничим едните от другите, защото нямаме за цел да уронваме престижа на нашата Алма Матер.

От своя страна, преподаватели, които подриват нашата морална позиция и се кичат с отличия на университета, получени в същата тази Аула, която днес е сърцето на националната съвест, след тази постъпка не могат да продължат да си затварят очите - пък макар и под тежестта на алкохолното опиянение - за факта, че ние се борим за морал не просто сред политическия елит, но и в обществото като цяло и в нашата собствена академична общност. През изминалите месеци единият от героите в тази нощна сага публично обвиняваше студентите, че са се събудили късно, но далеч по-важният въпрос е как въобще се е стигнало до този протест/процес под тежестта на такива авторитети?".


Още по темата: общо новини по темата: 545
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
предишна страница [ 1/91 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
наздравеееее да сте живи и здрави само така
0
 
 
Антон Велев: Проблемът не е в това кой пил или пушил. Проблемът е в отношението "Аз съм професор - ти си глупак !" Оттук и кой смята университета за бащиния става пределно ясно. Ако трябва да се слезе на нивото на аргументите на някои от професорите, които обвиняват студентите, че провеждат политическа агитация, то тогава е много лесно да се каже за същите професори, че са против окупацията само защото им нарушава рахатлъка.
0
 
 
"Проблемът е в арогантното поведение тип "Ти знаеш ли кой съм аз, бе?" и манталитета, според който, като си достигнал определен статус, правилата за теб не важат и можеш да мачкаш тези под тебе както намериш за добре. Дали един пиян професор би се държал по начин като показания в клипа, ако действието не се развиваше в Алма матер и пред него не бяха негови студенти, а външни хора, които без никакъв респект биха му поотупали праха от гърба, ако се опита да разговаря с тях по такъв начин? Само страхът от евентуално наказание ли трябва да ни бъде морален коректив и спирачка - в това число и при "интелектуалния елит на нацията"? Димитър Илиев, преподавател в СУ
+2
 
 
най-лошото е отношението им "Аз ще реща" "Аз сън професор" . И ако това поведение приляга на един професор....
+2
 
 
Реално това се случва.понякога има и преподаватели които идват на лекции и на изпит пияни. Колегите дават добър пример как и по какъв начин да се борим с преподаватели които не си изпълняват задълженията. За разлика от преподавателите, студентите не са на трудов договор и не получават заплата. Заради това, че има студенти универистета преразпределя немалка държавна субсидия. Да,по закон преподавателите могат да използват материалната база на университета, но в етичният кодекс на университета пише, че преподавателите лично отговарят за доброто име и репутацията на университета. В случай тези конкретни преподаватели уронват доброто име на университета. Ако те се разминат без достатъчно добра санкция, то означава че университета като институция няма нищо против да и се уронва доброто име. Респективно това отваря вратата на всеки които и по какъвто начин иска да уронва доброто име на университета в случая СУ.
-1
 
 
Ще ти влизат пикльовците в кабинета за да те гонят по окупационните си правила!!! Ти професор - той студент ! Ще ти разяснява суекът академичните или морални правила, докато самите те гъбясват денонощно там! Бедна Българио, не съм те мислил, че до там ще я докараш! Утре същата глутница съсели ще влязат вечер в кабинета на работодателя си, началника си ... да му искат сметка що пие или що е там!? Те законодател, те изпълнител? Не пръскат ли за пестициди тия хора кабинетите си!!?
-2
 
 
Ранобудни путьовци препикават територия, налагат авторитарщина и не зачитат авторитетите. Освен това бързат да стават доносници! Що за анархия , що за кретения! Може би трябва професорите да си лягат свежи за каккво - за да не бъдат допускани на работното си място от кой - от учениците си!!? И аз съм бил студент в Алма -Матер. Разликата е, че след практически занимания с преподаватели така сме се веселили заедно ... така сме пили и пяли на три китари, такива песни ...ех, и сме се снимали и филмирали. И не сме давали филмите на медии, а още си ги имаме и си ги пазим. Уважаваме се и се почитаме. Само да кажат преподавателите, и ще съм всред първите дето да отидем и да изритаме тази окупаторска пасмина от сукалци от Алма Матер.
+2
 
 
Чета коментарите и не вярвам на очите си - т.е. според Вас е нормално професори да пият и пушат в Университета, и да се държат като собственици на мястото?!? Те определяли... Те щели да решат... НЕ!!! Правилата са определени и важат за всички!!!! Срещу ето това се борят тези деца в Университета. Срещу тази наглост и безочие. Не само в Орешарски, не само в Университета, а повсеместно в държавата ни! Срещу безнаказаността на определени групи хора... Равни сме пред закона, но някои са по-равни... Членството в БСП или която и да било друга партия не би трябвало да дава права! О-СТАВ-КА!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2018/2019
ФК Спартак (Пд), сезон 2018/2019
ТВ и шоу сезон 2018/2019
Първа лига, сезон 2018/2019
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
От къде пазарувате хранителни стоки?
Магазин на голяма международна верига
Магазин на голяма българска верига
Квартален магазин
Поръчвам всичко онлайн
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: