ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Симптомите, че ни липсват определени витамини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:09 / 17.04.2024Коментари (1)2234
©
Симптомите на недостиг на витамини включват чуплива коса и нокти, язви в устата, косопад, люспести петна по кожата и други. Разпознаването на тези признаци може да помогне да коригирате нещо в диетата си. Те са начинът, по който тялото ни сигнализира за възможен дефицит на витамини и минерали.

Чупливата коса и ноктите могат да бъдат причинени от липса на биотин, известен още като витамин B7. Този витамин помага на тялото да преобразува храната в енергия. Дефицитът на биотин е рядък, но когато се появи, чупливата коса и ноктите са едни от най-забележимите симптоми. Продължителната употреба на антибиотици и конкретни лекарства, както и консумацията на суров яйчен белтък, могат също да допринесат за дефицит на биотин. Храните, богати на биотин, включват яйца, месни продукти, риба, млечни продукти, ядки, семена и различни зеленчуци и плодове, препоръчва puls.bg. Жени, които имат проблеми с косата или ноктите може да се възползват от добавка с биотин след консултация със здравен специалист.

Лезиите в устата, като афтите или пукнатините в ъгълчетата на устата, често могат да бъдат свързани с недостиг на определени витамини или минерали. Например афтите са често свързани с недостиг на желязо или витамини от група B. Изследвания показват, че дефицит на витамини като тиамин (B1), рибофлавин (B2) и пиридоксин (B6) може да има връзка с повтарящите се лезии в устата. Храните, богати на тези витамини и минерали, включват домашни птици, месо, риба, бобови растения, зеленчуци и плодове. При наличие на подобни симптоми е важна консултацията със здравен специалист, който може да препоръча подходящо лечение или добавки, в зависимост от конкретната ситуация. 

Кървящите венци често се дължат на грубата техника на миене на зъбите, но липсата на витамин C може също да бъде фактор. Витамин C е важен за заздравяването на рани, имунната функция и е антиоксидант. Дефицитът на витамин C е рядък при консумиране на достатъчно пресни плодове и зеленчуци, но много хора не ядат достатъчно такива храни. Други признаци на дефицит на витамин C включват бавно заздравяване на рани, суха и люспеста кожа, често кървене от носа и други. За да се консумира достатъчно количество витамин C е важно да се включат всеки ден поне 1–2 чаши плодове и 2–3 чаши зеленчуци. 

Люспестите петна и пърхотът са често свързани със себорейния дерматит, който засяга отделящите мазнина зони на тялото като скалпа, лицето, горната част на гърдите и други. Тези състояния могат да се проявят в различни етапи от живота, като вероятността за тяхно появяване е най-висока през първите 3 месеца от живота, по време на пубертета и в средата на зряла възраст. Липсата на хранителни вещества, като рибофлавин (витамин B2) и пиридоксин (витамин B6) може да играе роля в развитието на тези кожни проблеми. Храни, богати на тези витамини, включват домашни птици, месо, риба, яйца, млечни продукти, овес, ядки и някои зеленчуци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 17.04.2024 г.
0
 
 
Извод: Яжте месо, риба, бобови растения, ядки, зеленчуци и плодове... Уникален съвет. Уникална статия. :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: