ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще се движим с включени светлини целогодишно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 20.07.2012Коментари (73)7921
© Plovdiv24.bg
Депутатите приеха промени в Закона за движението по пътищата, с които регламентираха през цялата година моторните превозни средства да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега - през зимата.

"За" този текст гласуваха 80 народни представители, "против" - 12, "въздържал се" - 17. Преди текстът да бъде гласуван, депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов. Според зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. "Аз съм напълно "за" този текст", добави Анастасов. Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков каза, че трябва да се вземе решение за целесъобразност, да се реши дали ще повишим безопасността на движението или не. В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките - с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на тези страни, каза Вълков. Според него в тази насока това решение би било правилно.

Според депутата от ДПС Ремзи Осман след като се приеме този текст, няма да се изпълнява.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 4
10.04.2022 »
07.08.2012 »
03.08.2012 »
05.11.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не смятам, че използването на фарове целогодишно ще помогне за по-сигурно и безопасно движение по пътищата.В България има достатъчно светла част от денонощието така ,че тази мярка е излишна.Един човешки живот може да се спаси не със запалени фарове през деня,а с разумно шофиране.Когато седнеш зад волана първо трябва да мислиш за своята безопасност и живота си и по този начин предпазваш живота и на останалите участници в движението.И един призив към вас колеги които сте шофьори СПИРАЙТЕ НА ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ ЗАЩОТО В ЕДИН МОМЕНТ И НИЕ ШОФЬОРИТЕ СТАВАМЕ ПЕШЕХОДЦИ!
0
 
 
тове е добре за тези които имат проблеми с зрението! Да дам един пример когато се движем и имаме движение на среща и слънцето блести срещо нас и имаме слънчави очела тази кола дето се движе срещо нас и има сянка нат нея и ако е с тъмен цвят колата се вижда тръдно
-2
 
 
А бе серсеми какво се сравнявате със западните страни. Ние сме оттях на светлинни години. " Видяла жабата , че подковават вола и тя си вдигнала крака" Според едно проучване в Австрия, при използване на светлини през светлата част на денонощието не са намалели ПТП-тата. Ама нали в този парламент са събрани сбирщина от тюфлеци , сега ще им сърбаме недомислиците. Ей много се загрижили за нас. Баси наивната рая дето сме.
+1
 
 
НЕВЕРОЯТНО! Спорим дали да се спасят няколко десетки човешки живота на година или НЕ. е*аси, колко трябва да си прост и да не искаш това да се случи...???
Aнонимен
на 20.07.2012 г.
+1
 
 
Нека бъде светлина,не само пред колата,а и в душата!
+1
 
 
Разбира се че е по-добре! Какво ще ви стане ако си купите още 2-3 крушки за годината? Или пък сигурно ще му изгори на някой релето. Факт е че с фарове колата се вижда по-лесно. Понякога части от секундата закъснение са фатални. 1 живот да бъде спасен само, пак е достатъчно обоснована мярката.
+1
 
 
Напълно съм съгласна със Стоян Петков. От 10 год. живея в държава (подчертавам не северна, нито скандинавска), където се кара непрекъснато с включени фарове. От личен опит мога да кажа, че така се виждат много по-добре насрещно идващите автомобили, както и тези, идващи отзад. Иначе и на мен в началото ми се струваще безсмислено.
0
 
 
По добре да оправат пътищата и тогава за безопаснотстта ! Олигофрени !
0
 
 
Само да попитам кои са нормалните държави, където се кара на фарове целогодишно?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: