ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще има ли Бургас най-после легално гробище за домашни любимци?
Автор: Иван Сотиров 10:47 / 17.11.2022Коментари (0)1815
© Burgas24.bg
Дългогодишен казус припомнят общинските съветници Стоян Грозев и Манол Тодоров – този с липсата на законно гробище за домашни любимци в Бургас. Както Burgas24.bg нееднократно повдига темата – такова няма, а хората, загубили своите животинки са принудени да ги изхвърлят в кофите за смет, да ги заровят извън града, или в нелегалното гробище в парк "Езеро".

Проблемът е сериозен и дългогодишен. "Макар, че още преди 6-7 години да бе оповестено, че в заданието за проектиране на нов гробищен парк в землището на "Меден рудник“ е заложено и обособяване на зона за гробище за домашни любимци и, че се очаква да заработи в най-скоро време това към днешна дата не е факт. Предвид тежките и сложни процедури по отчуждаване се очертава и следващите години в Бургас да липсва подобно място, а необходимостта му нараства с всяка изминала година", мотивират входираната в ОбС - Бургас докладна общинските съветници.

По данни на Националният статистически институт към 2021 г. в община Бургас живеят повече от 204 000 души. Голяма част от тях имат домашен любимец. Официална статистика за домашните любимци не съществува и само може да се гадае техният брой. Единствено има регистър за домашните и безстопанствени кучета, които към момента са над 2600.

Поради липса на обособен терен за загробване единственият вариант на собствениците остава да се извърши кремация или загробване в собствен имот. По голяма част от жителите на общината не разполагат с такъв, а възможните варианти за кремация на домашни любимци са в София и Варна, като цените са от 120 до 450 лв. в зависимост от размера на животното когато е до 50 кг, а над 50 кг се договаря. В тези цени не са включени собствените транспортни разходи или тези на специализирания автомобил, който може да извърши услугата по доставяне на домашния любимец до мястото за кремация.

 "В много европейски градове освен места за кремация има обособени и гробища за домашни любимци в които всеки може срещу съответното заплащане да изпрати подобаващо своя домашен любимец. Защо да не се създаде подобно място и на територията на община Бургас? От една страна собствениците на домашни любимци ще си отдъхнат, че след смъртта на своя любимец няма да търсят похвати какво да правят с трупа, а от друга страна община Бургас ще има възможност да генерира допълнителни средства от предоставянето на подобна услуга. Нека не пренебрегваме факта, че голяма част от собствениците на домашни любимци са готови да положат, ако не същото, то подобаващо старание при сбогуването със своя любимец, както към близък човек. Може да се помисли и за публично- частно партньорство при реализацията на тази дейност", пише още в докладната записка.

Те предлагат Община Бургас да предостави за съгласуване на ОДБХ Бургас варианти на терени за обособяване на гробище за домашни любимци. Също така да се извършат всички действия след положително становище от ОДБХ за предлагане на услугата загробване на домашен любимец.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: