ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шест или седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 03.08.2020Коментари (3)5957
©
Управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и продължаващите протести с искания за оставка на правителството и доверието към тях сериозно спада. Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%), информира "Дневник“.

С високо неодобрение на действията и недоверие се отличава и главният прокурор Иван Гешев само след шест месеца на този пост. Най-много от анкетираните смятат дори, че негова оставка ще помогне повече за преодоляване на политическата криза, отколкото оставка на кабинета. И правителството, и Гешев според почти половината от българите са контролирани от задкулисие около Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС и това явно влияе на оценката за тях. А тази партия е най-силно свързвана с мафия и мутри, следвана от ГЕРБ и БСП.

"Демократична България“, акцията на чийто лидер Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития предизвикаха гражданското недоволство и направиха масово публичното говорене за задкулисието между управляващите и представители на ДПС, се връща на политическата сцена с увеличена подкрепа. Ако изборите бяха сега, коалицията влиза като четвърта политическа сила в парламента, изпреварвайки ДПС и според анкетираните би била част от следващия кабинет. На трета позиция, въпреки пасивността покрай протестите стабилно стои партията на Слави Трифонов – "Има такъв народ“. Парламентът би бил фрагментиран с шест или седем партии, ако се гласуваше тази неделя.

БСП също е губеща в момента, докато президентът Румен Радев получава подкрепа и в двата публични конфликта – с главния прокурор и с премиера. Акцията на прокуратурата и въоръжени в президентството – другият катализатор на гражданското недоволство – се оказва в негова полза, а половината българи не смятат, че са представени достатъчно доказателства за нея. Радев запазва висока положителна оценка и дори е еднакво желан като евентуален следващ министър-председател заедно с Борисов.

Предсрочни избори като изход от кризата засега виждат 39,7 % от българите – почти колкото тези – 40%, които смятат, че трябва да се търси консенсус между партиите до изборите през 2021 г. По част от ключовите въпроси има баланс на противоположните позиции и хора, които все още не са опредилили мнението си.

Такива са основните изводи, които "Дневник“ прави от данните от национално представително проучване, направено от "Алфа рисърч“ по поръчка на медиата.

Българите се разделят в позицията си за незабавна оставка и предсрочни избори (39,3 %) и за оставане на кабинета на власт до редовния вот за парламент през пролетта на 2021 – 36,8 %.

На ако изборите бяха сега, в парламента щяха да бъдат представени 6 или 7 партии на база на гласуващите – ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ“, Демократична България, ДПС, "Изправи се.бг“ (Мая Манолова) и евентуално Обединени патриоти, които са на ръба. Малко над 45 % казват, че няма да гласуват или не са решили.

На база всички анкетирани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ, БСП също губи подкрепа и почти се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е стабилна. "Демократична България“ качва до 6,7%.

Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на "Демократична България“ – или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов – 9,4%.

Разрез на електоралните нагласи, показва, че в София в момента "Демократична България“ има 11,9% подкрепа при евентуални избори и е втора политическа сила с малка разлика спрямо ГЕРБ – 13%.

Слави Трифонов печели вота на младите – почти 20% на хората между 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Данните показват, че заемането на ясна и категорична позиция срещу корупцията и превземането на институциите – се оценява от българите и това са лидерите и политическите сили, които получават или добавят подкрепа – като Христо Иванов и Румен Радев.

Останалите – дори и в опозиция губят.

Слави Трифонов, който изглежда най-пасивен, повишава малко резултата си спрямо предишни изследвания на нагласите и той явно е различаван като антисистемния играч от по-младото поколение избиратели и дори и без усилия и кампания изглежда сигурен в следващ парламент.

Въпреки публичните заричания, че нямат нищо общо с ДПС, а се освобождават от свързвани с партията министри, ГЕРБ страда от влиянието на Пеевски и Доган. Както и главния прокурор Иван Гешев. И това е разбираемо от повечето българи.

Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други – над 11% – посочват президента Радев.

За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател.

Христо Иванов от "Демократична България“, който е най-активният лидер в подкрепа на протестите и акции и сигнали срещу задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава подкрепа от 5% за премиер, следва от Мая Манолова – също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци.

Българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури – 49,6% казват, че нито един политик няма да се справи. Най-много очаквания има към президента Радев – 20,1%. Той е следван от Борисов, но с почти два пъти по-малко подкрепа – 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% спрямо лидера на БСП – Корнелия Нинова – 3,2%.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Един да хванеш, друг да удариш! Това е филм на ужасите!
+1
 
 
Блаженни са верующите. Тея филми на червени социолози и медии сме ги слушали. Боряна Димитрова дала на Дневник това,което иска. Нали медията е на Иво Прокопиев ,а той има интерес да не го съдят и се одупва на Христо Иванов и Слави. Какъв Радев,каква партия. С хипотези ли правите социология ?
+1
 
 
Дневник на подсъдимия прокопиев.....вие какво очаквате като резултат...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: