Шефът на ВАС: Магистратите трябва да взимат 20 заплати при пенсиониране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
13:47 / 05.11.2015
3735
Магистратите трябва да получават 20 заплати след пенсиониране, категоричен беше председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Реакцията му е по повод вчерашния призив на премиера Бойко Борисов не само в полицията, но и в съдебната система да се замислят за големите социални придобивки, които служителите получават при пенсиониране.

Според Колев Висшият съдебен съвет трябва да защити парите на магистратите, чиито обезщетения при пенсиониране са записани в закона.

"Когато става въпрос за финансовия министър, аз го заявих открито... финансов министър, който раздава пари с лека ръка, трябва да бъде освободен незабавно. От друга страна ние като ВСС, ако не настояваме за всички социални привилегии на магистратите, и ние трябва да си ходим.

В крайна сметка тези заплати са определени от закона, така че това е една социална привилегия, която следва да остане", убеден е Колев.

В момента заплатата на един районен съдия е 1700 лева месечно, а на полицай - около 800. Служителите в МВР обаче са далеч повече от тези в съдебната система, припомни шефът на ВАС.

По думите му щатът в Министерството на вътрешните работи е 46-47 хиляди, докато всички магистрати в България са малко повече от 4100 човека.

Разликата е много сериозна, подчерта той.

Колев коментира и замесването на името му в изтекли разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова.

Според Колев много хора в разговори помежду си намесвали името му. Относно това, дали е говорил със съдия Янева, той потвърди, но категорично отрече да е търсил премиера Борисов по нейния казус.

"Аз се познавам с премиера. Имал съм множество срещи с него по различни поводи - бюджети и най-различни такива. Аз предложих да бъде отстранена единствено като председател, но не и като съдия", каза Колев.

Източник: bTV

Виж коментарите (17)

Още по темата (88):
27.06.2022 Посочиха основните фактори за напускането на полицаи
27.06.2022 Експерти обсъждат в Пловдив реформата в системата на МВР
03.06.2022 Пловдивските пожарникари се включват в протест
26.05.2022 Попов: Протестите на МВР остават. Направихме достатъчно компромиси
23.05.2022 Заместник-министър на МВР: Служителите заслужават по-високи заплати
16.05.2022 Нови полицейски протести през юни
Още новини от Национални новини:
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Това е най-големият великденски подарък за всич...
Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница
Успокоиха ни за цените на агнешкото, яйцата и козунаците за Велик...
Йотова от Първомай с първи коментар за промените в закона за хаза...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).