ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Село на 60 км от Пловдив пази тайните на Левски
Автор: Росица Лаханова 08:43 / 19.02.2023Коментари (0)3859
© Снимка: Александър Мирчев
Костите на Левски не са погубени. Те просто трябва де се намерят, това е казал на наследниците на Апостола медиум, който е успял да предизвика среща между тях и духа на Левски. Това стана ясно от интервюто на "Фокус" с праправнука на Дякона - Васил Чардаклиев, пряк негов родственик по линия на лелята на Апостола на свободата - Дона Караиванова, по съпруг Чардаклиева.

"Имах един много интересен случай с медиум, когато бях председател на Комитета "Левски". Има в много градове в България такива местни комитети "Левски", значи е било около 2000 г. или там 2000 и някоя, и дойдоха – това бяха абсолютно непознати за мен хора, мисля, че от Пловдив дойдоха. И казват "Яви се Левски тук и той иска ти, като негов родственик, да направиш всичко възможно, докато си на този пост, да се намерят костите на Левски". И направиха някакъв сеанс такъв, спиритичен, в който разговаряхме с Левски, и той просто каза, че неговите кости могат да бъдат намерени и да направим всичко възможно. По тази линия, за съжаление, не успях нищо да постигна", разказа Васил Чардаклиев.

Той допълни, че подробности за мястото на тленните останки на Васил Левски не са дадени, а просто трябва да бъдат открити, защото не са погубени при ремонтни дейности или разкопки, каквито теории има.

"След това споделих и с проф. Дойнов (б.р.: проф. Дойно Дойнов, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски"), а той ми каза: "Виж сега, това са много лични неща – вика. – Ти преценявай какво ще правиш". Заинтересувах се така, влязох по дирите на някои хора,  но в крайна сметка аз съм бил там една, две, три години някъде председател, след това след мен – друг, на местния комитет, и не можахме да стигнем до някаква истина, да бъдат намерени" допълни той. 

От думите ме стана ясно, че е трябвало да бъдат правени ДНК тестове, за да се доказва родствената връзка между Васил Левски хора, претендиращи, че са му наследници. Основа за извличането на ДНК материал са били косите на Дякона, останали след подстригването му при замонашването.

"Някъде около 1995 г. мисля, че беше, до към 2000 и след това да кажем, до към 2010 г. имаше действащ Комитет на родствениците на Васил Левски, който първоначално тогава се оглави от г-н  Икономов, който беше такъв родственик от рода на Яна. След това той почина, известно време беше моят братовчед Васил Чардаклиев, после други момчета и т.н. от рода също на Левски. Но напоследък просто той не е вече действащ. През този период, тогава действително се направи списък на всичките родственици, за да се допълни родословното дърво, помогнахме на Къщата-музей "Васил Левски". Всички сведения, които имахме, ги предадохме там, за да се оформи родословното дърво. И фактически имаше хора, които имаха срещи с комитета – аз бях в ръководството на този Комитет на родствениците,  които идваха на някои сбирки, обикновено на годишнина, и претендираха, че са чули, че техният род са родственици на Левски и биха искали да бъдат записани като такива. Точно тогава имаше в този комитет един такъв учен, изследовател в София, не знам точно в кой институт, който се занимаваше с ДНК експертизи, и по косите на Левски и взимане на проби от съответните хора се доказваше дали те са родственици, или не са на Васил Левски. Някои от тях се оказаха роднини, други не се оказаха. Но не бих казал, че бяха самозванци. По-скоро те са дочули от роднини, от съграждани, че техният род е свързан по някаква линия, но може би не е била пряка, достатъчно пряка линията. Или е било по майчина, или нещо друго. Не бих казал, че е имало такива, които да са настоявали. Те просто искаха да разберат и след като разберат, че не са, просто са се оттегляли хората".

Апостолът не е бил аскет, както се смята, дори е бил сгоден, но годежът му не е продължил дълго, става ясно от думите на Чардаклиев. 

"В село Свежен, старото име му е Арчар, турско, той е бил там и са го сгодили за някаква девойка. И дълго време тя след това даже мисля, че не се е оженила или много след това се е оженила, но той просто й казал, че неговата задача е да вдига духа на българите и той обикаля и не може да остане", каза Чардаклиев и допълни: "Има много слухове, сведения, че той не е бил аскет, такъв абсолютен женомразец, напротив. В комитетите е имало и жени и т.н. Даже са го приемали на нощувка, той практически не е имал, човекът, дом, той е спал у приятели. 

Стига да желае човек да прочете такива неща, има много източници, но се знае, че в Свежен – аз и по други линии съм чувал, че там е имало някаква мома, с която даже той е прекарал там може би един месец, даже повече".

За съжаление не е съвсем ясно как точно се е казвала девойката, която Апостолът е обикнал и за която се е сгодил, става ясно от думите на праправнука на Левски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: