ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сарийски: Приемането на еврото в България и премахването на лева ще ни струва част от суверенитета
Автор: Йоланда Пелова 10:46 / 28.03.2024Коментари (2)2546
©
Приемането на еврото в България и премахването на лева ще ни струва част от суверенитета. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът доц. Григор Сарийски.

"Колко ще ви струва отказа от право да взимате някакви независими решения, да предприемате независими действия? Разбира се, има хора, които се чувстват удобно в ролята си на слугинаж и оценяват нещата в пари, но ако човек все пак се опитва да дозрее и да достигне до някакъв по-висок етап в развитието си, не би трябвало да ги оценява нещата по този начин. Оттам нататък, вече ако си говорим за пари, няма да струва кой знае колко, защото самото приемане в Еврозоната е предвидено така, че да няма кой знае какви съпътстващи разходи. През първите шест месеца от датата на въвеждането на еврото българите ще могат да превалутират спестяванията си, всъщност спестяванията по банкови сметки автоматично ще бъдат превалутирани, но парите в брой в първите шест месеца ще бъдат обменяни по официалния курс, като няма да има през този период от 6 месеца такси и комисиони. 

Той обърна внимание, че подобно на ситуацията в Хърватия, след приемането на еврото в България първата вълна от шокове ще бъде свързана със спекулации с цените на различните стоки и услуги.

По думите на Сарийски България ще получи изкуствено подобряване на своя кредитен рейтинг: "Това означава улеснен достъп до дълговите пазари и съответно падане на бариерите за теглене на кредити, т.е. навлизане в сценарий, при който задлъжнялостта може да нараства. На второ място, лесни дефицити – когато можете лесно да теглите кредит, с доста по-голяма охота ще правите дефицити. В момента стягаме коланите, за да може да покрием критериите, но оттам нататък вижте Франция", обърна внимание икономистът.

По думите му изкуственият рейтинг може да се поддържа дълго време: "Докато катастрофирате, както беше сценарият с Гърция, както е сценарият в момента с Франция. В момента те потъват. Все по-дълбоки и по-дълбоки дефицити и между 2022 и 2023-та увеличиха дефицита с грубо 1/2, което е далеч от Маастрихтските критерии. Между другото Франция се присъедини в Еврозоната с изкуствено занижен дефицит, Франция винаги е имала проблеми с дефицита. И в общи линии проблемите, които занесете, влизайки в Еврозоната, продължавате да си ги влачите и по времето на своето членство, просто получавате така да се каже периодично едни обезболяващи, които ви помагат да не обръщате внимание на тези проблеми, но рано или късно това се връща като бумеранг. Вижте в случая с Италия, вижте случая с Португалия, неслучайно тия страни получиха подигравателното название PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain). В момента и буквичката за България ще се присъедини точно към тия страни, защото ние сме страна от перифериферията".


Още по темата: общо новини по темата: 377
24.04.2024 »
24.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този говори, сякаш сме супер независими и имащи нещо на лице.Всяка от изброените"изоставащи" страни е в пъти по добре от нас.какво ми говори "вижте тази,вижте онази"ние ходим да работим там не те при нас.Специалист!!
Aнонимен
на 28.03.2024 г.
0
 
 
политиците си затварят очите за всичко. Господи помогни на България моята РОДИНА
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: