ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сандов: Замърсяването на Черно море след взрива на "Нова Каховка" може да достигне и България
Автор: ИА Фокус 12:29 / 14.06.2023Коментари (1)2593
©
Замърсяването на Черно море след взривявано на язовир "Нова Каховка" се намира все още в района на Одеса. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов за опасността за българското Черноморие.

Припомняме, че пробиването на язовира вече е достигнало Черно море, като 62% от обема на язовир "Каховка" са изтекли надолу по река Днепър. Наводненията, предизвикани от разрушаването на язовира в Нова Каховка, са превърнали брега на Черно море в района на Одеса в "сметище и гробище на животни". 

"Това се дължи на  ветровете, които са в последните дни традиционно в Черно море, но традиционно от залива на Одеса има морски течения, които ако попаднат в основните морски течения, ще продължат в южна и югозападна посока, към бреговете на Румъния и впоследствие България. Важно е кога ще стане това, защото част от тях могат да бъдат утаени в Одеския залив, друга част бяха утаени в долното течение на река Днепър. Така че със сигурност ще имаме някакви замърсявания да достигнат и до нашите брегове.", допълни той.

Според Сандов най-голям риск за района остава запорожката АЕЦ и там трябва да бъдат съсредоточени усилията, като допълни, че "неслучайно Международната агенция за атомна енергия настоява да изпрати свои експерти в района, настоява за демилитаризация на района, за да могат да бъдат предприети нужните мерки и да се гарантира, че няма да се стигне до някакъв тревожен инцидент в района на запорожката АЕЦ, защото е необходимо охлаждането на реакторите, за което е важно да бъдат инсталирани различни съоръжения, които да вкарват студена вода в района на резервоарите."

Мониторингът на замърсяването е изключително важен, смята още Борислав Сандов, като според него той трябва да бъде засилен и да има добра синхронизация между различните институции. 

"Мониторинг се прави, но трябва да бъде зачестен когато има такова събитие – да се взимат по-често проби и по-навътре в морето, и да се гарантира, че резултатите от тях показват стойности на компонентите, които не застрашават по никакъв начин здравето на хората."

Според него със сигурност ще има негативни ефекти върху Черно море, които ще се изразяват "най-малко върху това, че ще има щети за морските обитатели от промяната на солеността на водата, от навлизането на определен тип замърсители. На този етап мониторингът на показва влошаване на показателите."

"За да бъдат спокойни гражданите, институциите трябва да си вършат работата и да популяризират това чрез своевременна информация за пробите, които се вземат," заключи бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.06.2023 г.
0
 
 
при този информацията идва като при бърза помощ, все по- бавно
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: