ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
Автор: Петя Кузева 10:44 / 14.02.2024Коментари (1)2412
©
Военно-окръжна прокуратура - София внесе в Софийския военен съд повторно обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката). 

Става въпрос за случая, огласен от тогава главния прокурор Иван Гешев през март 2021г., когато бяха задържани шестима души, сред които имаше бивши и настоящи служители на военното разузнаване. Те са обвинени в шпионаж в полза на Русия.

На съд са предадени шест лица, уточняват от Военно-окръжна прокуратура - София. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. 

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в гр. София. 

В групата, разкрита в средата на март 2021 г., са участвали двама действащи офицери от служба "Военно разузнаване", един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица. 

По досъдебното производство са събрани доказателства в значителен обем. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи. 

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Припомняме, че като т.нар. "резидент", който организира и ръководи предполагаемата шпионска група, беше посочен о.р.полк. Иван Илиев, който до 2016 г. е заемал ръководен пост в Служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната. 

Той беше описан от прокуратурата като преподавател по дисциплини с оперативна насоченост към службата, завършил военно образование в България и чужбина, включително разузнавателна школа към руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). 

Според разследващите ролята на посредник при предаването на информация и пари между него и неназован служител на руското посолство в София е била поета от съпругата на "резидента" – Галина Илиева. За нея стана известно единствено, че притежава руско и българско гражданство и "се ползва с доверието на руски дипломати". 

Като участник в групата беше посочен и бившият началник на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване. 

Останалите трима обвиняеми бяха действащи служители на Министерството на отбраната (МО). От тях обаче стана известно само името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков. 

Вторият беше представен като служител на военното разузнаване, "ангажиран с изготянето на информации по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове и от Руската федерация". Третият също е военен разузнавач и "участник в мисии в състава на български военни контингенти зад граница".


Още по темата: общо новини по темата: 195
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
08.02.2024 »
08.02.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.02.2024 г.
0
 
 
Мръсни долни мърши. Сега ще духат в централния
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: