Румен Радев: България успя да опази своите евреи от лагерите на смъртта, гордеем се

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:12 / 23.01.2020
1896
Държавният глава на България Румен Радев участва в Петия международен форум за възпоменание на Холокоста в мемориалния комплекс "Яд Вашем“ в Израел.

"Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме“. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс "Яд Вашем“ в Израел, с която се отбелязват 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Във възпоменателното събитие участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

"България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо“, посочи държавният глава. Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.

 

Румен Радев подчерта още, че този форум се провежда във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за засилване на диалога и укрепване на сигурността.

В  Тел Авив Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм "Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев.

 

Държавният глава присъства на възпоменателната церемония в "Яд Вашем“ заедно със съпругата си Десислава Радева, посочиха от пресцентъра.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).