ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Родителите на Георги Господинов: В творческия си път нямаше тежки моменти, те бяха в личен план
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 25.05.2023Коментари (0)5645
© bTV
Ден след историческия успех на Георги Господинов и спечелената литературна награда "Букър", bTV се срещна с родителите му – Радка и Господин Балчеви в дома им в ямболското село Окоп.

"Добрата новина я посрещнахме тук. През цялото време гледах по сайтове, не знаех, че победителят ще стане ясен в 23:40 часа. В 01:00 часа звънна снаха ми и каза, че Георги е спечелил наградата.

Тези новини минават винаги през сълзите на майката. Някои са гледали го гледали на живо, а ние го гледахме по телевизията вчера. С него се чухме в 10-11 часа на следващия ден, не дочаках да се изкаже, веднага започнах с емоциите – с гордостта и благодарността. Пожелах му да е жив и здрав и да продължава да твори и да докосва читателите“, сподели Радка Балчева.

"Аз му казах, че се радвам и че го обичаме. В нощта на наградата не успях да заспя до 4:00 часа“, сподели неговият баща Господин.

Родителите на Георги Господинов споделиха, че неговият първи литературен успех дошъл, когато е на 7 години. Стихове за слънцето и слънчогледа, които се гледат "двама като син и мама“, са публикувани тогава в местния вестник "Сакарско ехо“. От него Георги получава хонорар – 4,15 лева, с които отива на сладкарница и черпи приятелчета.

"Имаше тогава един човек дядо Коста Балзака, който е бил служител към църквата в Тополовград. Той го е завел да си вземе хонорара, а Георги го описва в разказите си. Имало е много добри съседи – дядо Коста, баба Бойка“, разказа бащата на писателя.

"В творческия си път нямаше тежки моменти, те бяха в личен план. Не споделя много, таи в себе си. Когато вече нашумя и започна да се изявява, се появи едно его. Има неща, които го нараняват, но той не им отговаря и не се разправя. Не търси отмъщение. Не се оплаква и на нас“, сподели Радка Балчева.

"За него наградата не е на всяка цена, но много се радва. Много хора ни се обадиха вчера от страната и чужбина, за да ни поздравят за отличието му. Някои не се сещахме кои са. Имаше хора, които не съм виждал от 50 години. Радват се и ни поздравяват“, допълни съпругът ѝ.

"Георги винаги е смятал, че празникът на буквите трябва да е националният ни празник. Той много обича да идва тук със семейството си, почиват си на двора. На всички празници ние сме тук с двете семейства – на Георги и на брат му Бойко.

Събират се, много силна връзка има между двамата братя. Звънят по-рано и питам какво да им приготвя. Правя обикновени селски ястия – пиле каша, пиле с ориз, пиле с картофи, ориз с домати, салата много обича. Обича да се разхожда из райграса, да помирисва пролетните дръвчета, да е сред цветята, много обича мириса на индрише, обожава аромата на босилек. И в творчеството си пише за ароматите, които иска да съхрани“, разказа майката на писателя.

"Много обича цветче на цъфналата ябълка, на череша, на вишна. И пчеличката, ако е там, е много щастлив“, допълни баща му.

"С голяма емпатия се отнася и към животни, и към насекоми“, каза още Радка Балчева.

Родители на Господинов отглеждат куче джак ръсел в Окоп, а в дома си в София той има Кавалер Кинг Чарлз шпаньол - Йори. Когато семейството пътува, го оставя на хотел.

"Вероятно ще се приберат у дома към неделя. Очакваме ги да дойдат при нас след завършването на учебната година. Преди това ние ще отидем при тях. Понякога идват само за събота и неделя, много им харесва сред природата. Може би това е едно от всичките му времеубежища. Тук му е много спокойно“, разказаха още родителите на Господинов.

"Всички негови книги съм чела по няколко пъти. Първият път го четеш през сълзи и си мислиш, че е преживял дори литературните измислици, а пък аз не съм знаела какво му се е случвало“, сподели неговата майка.

"Пожелаваме му да пише все така, че да докосва читателите си. Той много се грижи за тях, получава писма и им отговаря. Неговите читатели са най-голямата му награда и мисия. Писали са му, че заради негови книги са се съвземали в трудни моменти и са продължили живота си“, разказа още тя.


Още по темата: общо новини по темата: 30
22.09.2023 »
17.09.2023 »
27.06.2023 »
16.06.2023 »
10.06.2023 »
04.06.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: