Ритуал на Бабинден: Събличат мъжете голи на улицата и ги мажат с катран

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:31 / 21.01.2020
3615
С много настроение и ентусиазъм девненки от всички населени места на общината ще  отбележат Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци ще съпътстват женския празник през целия ден, а на някои места като село Кипра – и до сутринта на следващия ден, съобщават от пресслужбата на Община Девня. 

Ако сте лице от мъжки пол и днес Ви предстои някаква работа в Девня – по-добре я отложете. Видят ли Ви някъде навън местните жени – лошо Ви се пише. Ще Ви съблекат на улицата чисто гол и ще Ви омажат с катран. Това е само част от богатата обредност на народния празник.

Самодейки от петте читалища на територията на общината и бабите от пенсионерски клуб "Здравец“ днес ще се включат в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на булките, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други.  Всички жени днес са нагиздени с фалически гердани, направени от морков и два картофа.

Ако си мислите, че това е някакъв скучен бабешки празник – много сте се объркали. Със сигурност може да се каже, че в Девня няма по-забавен ден от 21 януари, а който има нужда от смехотерапия до сълзи, сега е моментът да си я достави.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).