Разрешиха съхраняване на погребални урни в домашни условия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:31 / 12.05.2011
2926
МЗ най-после издаде наредба, която да замени действащата досега Наредба № 21 за хигиенните изисквания за изграждане и поддържане на гробищни паркове (гробища) и погребване и пренасяне на покойници от 1984 г., съобщиха днес за Информационна агенция "София прес" от Съюза на погребалните фирми в България. Новата наредба, влязла в сила от 10 май, е резултат на дългогодишните настоявания на професионалните агенции за траурни обреди и осъвременява изключително остарелите и несъобразени със съвремието изисквания към гробищните паркове и погребенията, заяви Атанас Аргиров, председател на СПФБ.

За пръв път се допуска официално строеж на гробници в гробищните паркове. Досега това беше незаконно. Нов момент е и разрешението за съхраняване на урнова пепел от близките на починалия, което досега беше изрично забранено. Освен в домовете си, опечалените вече имат право да разпръскват пепелта на близките си и на други места, включително и в частни имоти, след изрично писмено разрешение от собственика.

Новата наредба е стъпка напред в правилната посока, коментира г-н Аргиров. За съжаление обаче тя не решава всички проблеми, с които се сблъскват погребалните агенции и близките на починалите. За тази цел е необходимо час по-скоро да бъде разгледан и приет проектозаконът за траурните дейности, който ще уреди всички спорни въпроси и ще синхронизира разпилените в различни закони и наредби правила.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Организират екскурзии за Роза Дамасцена
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).